Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

„JSME DOSPĚLÍ“

24. 8. 2015

PFERDA z.ú. putuje s fotografiemi z kampaně „Jsme dospělí“ do sídla Královéhradeckého kraje.

Autory kampaně jsou Vendula Brdičková, Michal Cetkovský, Tomáš Cikán a Petr Hricko. PFERDA z.ú. se ve své činnosti věnuje začlenění dospělých osob s mentálním postižením do společnosti a touto kampaní by rádo na tento problém upozornilo. „Jde o to, že naši klienti chtějí žít, bydlet i pracovat jako ostatní lidé, mají stejné potřeby jako my, chtějí mít partnera a stálou práci a chtějí si vybudovat svůj vlastní domov“, uvedla Jana Křížová, ředitelka organizace.

Kampaň upozorňuje na zásadní problémy, se kterými se dospělí lidé s tímto postižením potýkají. Pro většinovou společnost je normální žít s partnerem, případně vztah završit svatbou. Stále se ovšem najde spousta lidí, kteří nevěří, že tito lidé mají na tento způsob života také nárok a že je to jejich přirozená potřeba. „Problémem je i samotná svatba, mnoho našich klientů je zbavená způsobilosti k právním úkonům a není možné tento akt právně vykonat“, upozornila Jana Křížová.

Velkou snahou PFERDA z.ú. je začlenit tyto osoby do pracovního procesu. Sesterská organizace Láry Fáry, z.ú. momentálně provozuje dva sociální podniky, úklidovou firmu a Pekárnu Na Plechu, jejich kapacita ale nestačí. „ Snahou je, aby naši klienti našli uplatnění i jinde než na chráněném trhu práce, ovšem to je zatím velmi složité. Proto se snažíme je zaměstnat u nás, abychom využili jejich potenciálu a dokázali, že úklid od našich klientů nebo dort je stejně dobrý jako od kterékoliv jiné firmy“, říká Jana Křížová.

Fotografie z kampaně byly vystaveny v Tréninkové kavárně Láry Fáry 2 v Náchodě, nyní si jí můžete prohlédnout od 24. 8. do 18. 9. ve foyer sídla Královéhradeckého kraje na Pivovarském náměstí, poté poputuje do Jihlavy, kde bude vystavena v souvislosti s festivalem dokumentárních filmů a sezónu zakončí v prosinci v Tréninkové kavárně Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou, která bude tou dobou slavit 10. výročí.