Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Zvyšující se nedůvěra v Euro ve Francii

Zvyšující se nedůvěra v Euro ve Francii

Publikováno: 19.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Méně než 100 dní před volbami do Evropského parlamentu se dle průzkumů čtvrtina Francouzů vyjádřila pro vystoupení z EU a navrácení franku jako měny.

Dle ankety 42% dotázaných francouzských občanů si myslí, že členství v EU je dobrou věcí, tento počet se ale snížil od dubna roku 2012 o 6%. Pokud se dostaneme k měně, počet obyvatel, kteří jsou pro obnovení franků, je ještě markantnější. V současné době si 53% Francouzů nepřeje zrušení eura, oproti tomu v roce 2012 to bylo 62%.

Kvóty pro imigranty

Další téma týkající se evropsko-unijní politiky zasáhla Francouze. V současné době chce 59% zřídit omezení pro volný pohyb občanů po EU, stejně tak, jako o tom v nedávné době hlasovali ve Švýcarsku.

„Podobně jako ve Švýcarsku, je zde vzrůstající poptávka po kontrole a uzavření hranic,“ řekl Jérôme Fourquet, ředitel francouzského institutu (French Institute of Public Opinion), který zpracovával tento průzkum.

Méně než polovina dotázaných (46%) jsou pro vytyčení určitých limitů pro obyvatele EU migrujících do Francie.

Vrůstající nedůvěra Francouzů ve společnou měnu a imigrační politiku dokazuje, že francouzská extrémně pravicová strana Front National může ovládnout volby do Evropského parlamentu. Nárůst sympatizantů této pravicové strany je od posledních voleb do Parlamentu v roce 2009 markantní. Strana, kterou vede Marine Le Pen je v opozici a dnes by tuto stranu volilo 20% obyvatel, což je 2 % nárůst od posledních voleb. Procento obyvatel, kteří by volili Socialistickou stranu, je stejný jako v roce 2009, tedy 16%. Naopak velký úpadek voličů zaznamenala strana Zelených, kde je rozdíl mezi lety 2009 a 2014 přes 7%.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.