Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Zemětřesení v Nepálu: Evropská unie mobilizuje všechny prostředky krizové reakce

Zemětřesení v Nepálu: Evropská unie mobilizuje všechny prostředky krizové reakce

Publikováno: 5.5.2015 , Autor: Lenka Dostálová, kancelář Brusel

Evropská komise uvolní 3 mil. eur na bezprostřední pomoc na obrovské škody, které v Nepálu způsobilo minulou sobotu zemětřesení. Postiženým oblastem poskytnou podporu i další členské státy, experti na civilní obranu a Evropská komise.

„Mobilizoval jsem veškeré naše prostředky k řešení krizových situací na pomoc těm, kteří tragédii přežili. Momentálně je nejvíce potřebná lékařská péče a humanitární prostředky. Vyzývám všechny státy Evropské unie, aby se připojily ke společné evropské reakci,“ řekl komisař pro humanitární pomoc a krizová řešení, Christos Stylianides.

Podpora Komise poputuje k těm nejnaléhavějším případům v nejhůře zasažených oblastech, a bude zahrnovat pitnou vodu, léky, nouzové přístřešky a sdělovací techniku.

Současně byl aktivován Mechanismus civilní ochrany Unie, skrz který členské státy, jako například Belgie, Německo, Finsko, Řecko, Polsko, Nizozemí či Švédko, začaly okamžitě nabízet své záchranné a pátrací týmy, systémy na čištění vody a technickou pomoc. Ochotu pomoci projevily ale i ostatní členské státy.

Koordinační centrum naléhavé pomoci Evropské unie funguje 24 hodin denně, sleduje vývoj a koordinuje podporu z Evropy.

Pozadí událostí

Po zemětřesení, které dosáhlo 7,8 stupňů Richterovy škály, potřebuje Nepál, podle vyhodnocení OSN, hlavně vyhledávací týmy, lékařskou pomoc a humanitární prostředky (stany, přikrývky a kuchyňské potřeby) a také technickou podporu.

Země je obzvláště zranitelná přírodními katastrofami a každý rok se potýká se značnými ztrátami jak na životech, tak na majetku. Evropská unie zde investuje finance do programů připravenosti na katastrofy již mnoho let, zejména do zdravotního systému, aby byl schopen reagovat v krizových situacích.

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.