Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Zdravotní balíček

Zdravotní balíček

Publikováno: 7.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Evropský parlament jednal o chorobách přenosných ze zvířat na člověka.

Šíření zvířecích nákaz představuje hrozbu pro veřejné zdraví, protože 70 % infekčních nemocí je společných jak pro zvířata, tak pro lidi. Proto je nejdůležitější prevence. Je potřeba vytvořit řetězec odpovědnosti směřující od majitelů zvířat a veterinářů ke členským státům a evropským institucím, a řešit důležitá témata, jako je antimikrobiální rezistence a problémy spojené s toulavými zvířaty.

Bez ohledu na to, zda se jedná o kočku, nebo o krávu, vlastník musí mít dostatečné znalosti o zodpovědném chovu zvířat a používání veterinárních léčiv.

Pozměňovací návrhy přijaté na plenárním zasedání v dubnu 2014 požadují, aby orgány členských států zavedly přísnější kontrolní a preventivní opatření, a to alespoň na vnějších hranicích. Taková opatření budou důležitá především v době, kdy se například objeví africký mor u prasat, jako tomu bylo v únoru tohoto roku v Polsku a Litvě.

Tento návrh je jedním z nejdůležitějších pro fungování vnitřního trhu při obchodování se zvířaty. Volný pohyb zvířat nesmí znamenat volný „pohyb“ infekčních nemocí. Je zásadní, aby byla legislativa snadno pochopitelná pro všechny farmáře, veterináře a další chovatele zvířat.

Záměr Evropské komise urychlit přijetí tzv. „zdravotního balíčku“ ještě před volbami se ukázal být příliš ambiciózním.

Při přijímání stále nových a nových pravidel je potřeba brát na vědomí, že již velké množství zákonů existuje. Místo nákladného a časově náročného papírování bychom se měli zaměřit na lepší spolupráci vnitrostátních orgánů a na dodržování již existujících pravidel.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.