Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Začínají veřejná slyšení kandidátů na eurokomisaře

Začínají veřejná slyšení kandidátů na eurokomisaře

Publikováno: 30.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Dnes v Evropském parlamentu začnou slyšení všech kandidátů na členy nové Komise, vedené Jean-Claude Junckerem. Před hlasováním Evropského parlamentu o schválení Komise, 22. října, budou výbory Evropského parlamentu během tří hodinového slyšení testovat znalosti a schopnosti kandidátů na post eurokomisařů. Slyšení budou přístupná online na webových stránkách.

Slyšení začínají 29. září a budou trvat až do 7. října. Zde najdete detailnější program.

Proces

Před slyšením kandidáti odpoví na písemné otázky poslanců Evropského parlamentu. Odpovědi naleznete na této stránce a to kliknutím na konkrétní jméno.

Na začátku slyšení může kandidát pronést řeč v maximální délce 15 minut, následovat budou otázky a odpovědi. Tříhodinová slyšení jsou organizována výbory Evropského parlamentu, zabývající se portfoliem každého kandidáta s cílem posoudit jejich všeobecné znalosti, evropské závazky a specifické znalosti týkající se portfolia.

Poslední slovo má Evropský parlament

Plenární zasedání Evropského parlamentu musí schválit, že Komise jako celek je schopna začít pracovat. Nicméně v minulosti se stalo, že negativní výsledek slyšení vedl k odstranění kandidátů a jejich portfolia byla reorganizována.

Jak sledovat slyšení

Všechna slyšení budou k dispozici online na webových stránkách Evropského parlamentu. K doplnění, slyšení kandidátky za Českou republiku Věry Jourové proběhne v středu ve 13:30.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.