Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Z větší spolupráce Evropského parlamentu a Výboru regionů budou profitovat hlavně občané

Z větší spolupráce Evropského parlamentu a Výboru regionů budou profitovat hlavně občané

Publikováno: 21.2.2015 , Autor: Zuzana Moravcová, kancelář Brusel

Slib výraznějšího zapojení občanů do činností Evropské unie vzešel od předsedy Evropského parlamentu, Martina Schulze a předsedy Výboru regionů, Martina Lebruna, kteří se snaží umístit regiony a města do centra tohoto procesu.

Oba předsedové se v pátek ráno sešli v Evropském parlamentu a souhlasili s prohloubením jejich politického a legislativního svazku, v rámci dohody o spolupráci, která byla podepsána mezi Evropským parlamentem a Výborem regionů.

„Je naší povinností zajistit, aby byli občané aktivně zapojení ve vytváření růstu a pracovních míst v Evropě. Naše dvě instituce jsou tomu zavázány. Skrze jejich evropské, regionální a místní mandáty, byli zvolení zástupci těchto dvou institucí pověřeni úkolem propagovat evropskou politiku a posílit dialog s občany. S ohledem na množství výzev, kterým Evropa čelí, máme pouze jedinou možnost: musíme si zasloužit důvěru občanů tím, že je zapojíme do rozhodovacího procesu a implementujeme procesy, které podpoří růst,“ řekli předsedové na konci schůzky.

Věnovat se budou dvěma směrům.

První z nich se zaměřuje na oživení růstu a zaměstnanosti v Evropské unii skrze kvalitní projekty financované strukturálními fondy EU a budoucím strategickým investičním plánem, který byl v nedávné době spuštěn Evropskou komisí. Pozornost bude zaměřena na projekty, které ovlivňují každodenní život občanů jako je vzdělání, kultura, imigrace a výzkum stejně tak modernizace dopravních sítí, které jsou klíčové k provádění služeb vysoké kvality a pro místní ekonomiku.

Druhý cíl se vztahuje k „decentralizované komunikaci“ EU prostřednictvím komunikace s občany, k čemuž již v několika evropských městech došlo. Tyto schůzky v městech a regionech se zaměřují na lepší představu ohledně projektů sponzorovaných EU v oblasti růstu, které jsou zaváděny napříč Evropou.

Prakticky vzato, obě instituce jsou připraveny v brzké době zavést specifické akce. Politické skupiny v Evropském parlamentu a Výboru regionů budou přímo v centru tohoto procesu podporovány příslušnými službami.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.