Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vylepšení Dohody o partnerství a spolupráci Evropské unie s Kazachstánem

Vylepšení Dohody o partnerství a spolupráci Evropské unie s Kazachstánem

Publikováno: 24.2.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Dohoda o partnerství a spolupráci (PCA) podepsaná v roce 1995 je základním dokumentem určujícím oblasti spolupráce a povinnosti a pokrývá široké spektrum kooperace mezi EU a Kazachstánem.

V říjnu 2011 se v kazašské Astaně uskutečnilo první plenární zasedání k přípravě nové rozšířené Dohody o partnerství a spolupráci, následně se konalo několik dalších kol jednání.

Nyní je již připravena Nová dohoda o partnerství a spolupráci. Tato dohoda výrazně usnadní posílení politických a ekonomických vztahů mezi Kazachstánem a Evropskou unií. Zvýší se díky ní tok obchodu, služeb a investic mezi stranami a také přispěje k politickému a sociálnímu rozvoji Kazachstánu. Inicializace a vznik Dohody je počátečním krokem k jejímu případnému podepsání a následnému uvedení v platnost. Nová Dohoda o partnerství a spolupráci má 280 stran a je složena z 9 článků, které jsou následující: Základní principy a cíle Dohody; Politické jednání; Spolupráce v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky; Obchod a podniky; Spolupráce v oblasti ekonomického a udržitelného rozvoje; Spolupráce v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečí; Ostatní politiky spolupráce; Finanční a technická spolupráce; Institucionální rámec; a Obecné a závěrečné opatření.

Více o tématu naleznete na http://ec.europa.eu/trade/policy/countriesand-regions/countries/kazakhstan/.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.