Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vyjednavači EU a Kanady chtějí dosáhnout obchodní dohody

Vyjednavači EU a Kanady chtějí dosáhnout obchodní dohody

Publikováno: 7.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Evropská Unie a Kanada se v úterý (5. srpna) dohodli na smlouvě o volném obchodu, která by mohla být plánem i pro větší obchodní dohodu s USA.

Dohoda si klade za cíl posílit obchodování a snížit tarify a má být podepsána v bilaterálním summitu v Ottawě.

„Dohoda je nyní přezkoumávána členskými státy EU a kanadskými provinciemi a bude oficiálně uzavřena v září," řekl mluvčí Evropské komise novinářům v Bruselu.

Počáteční politická dohoda v říjnu loňského roku s Ottawou, vedla k několika měsíčním tahanicím v otázkách, jako je mléko a mléčné zemědělské kvóty, finanční služby, námořní doprava a schopnost investorů žalovat vlády ve zvláštních arbitrážních řízeních, mimo národní soudní systémy.

Kanadský premiér Stephen Harper ve stejném čase oznámil částečnou dohodu v Bruselu po boku předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosy.

Dohoda, o které se začalo hovořit v květnu 2009, stále potřebuje konečné schválení od 28 členských států, aby mohla být ratifikována.

Deník Financial Times tento týden ohlásil, že Německo oponovalo vůči ustanovení na ochranu investorů v této dohodě, kvůli obavám že budou oslabeny normy v oblasti životního prostředí a ochrany spotřebitele.

Ale nejmenovaný kanadský úředník řekl deníku Wall Street Journal, že německé obavy z takzvaného „řešení investorských sporů mezi státy" byly vypořádány již před několika měsíci.

Minulý rok, Rumunsko také pohrozilo blokací dohody, pokud Ottawa zvedne vízové povinnosti pro rumunské občany.

Jakmile bude dohoda přijata, očekává se, že bilaterální obchod mezi EU a Kanadou se zvýší zhruba o 20 %, zatímco 98 % stávajícího cla , by se mělo snížit. Většina průmyslových a zemědělských podniků včetně rybolovů by mělo být od těchto povinností osvobozeno.

Kanadské ministerstvo obchodu ve svém prohlášení uvedlo, že by se tímto v zemi vytvořilo dalších 80 000 pracovních míst a nárůst ročních příjmů by byl zhruba o 8,2 miliard eur.

Evropská komise odhaduje meziroční nárůst HDP v EU o 11,6 miliard eur, v průběhu sedmi let po provedení této dohody.

Podrobnosti o tomto paktu budou zveřejněny až na konci září.

Kanadské provincie již obdržely kompletní text a byly informovány o jeho obsahu, jakož i o dalších krocích, poznamenalo kanadské ministerstvo obchodu.

Tento 1500 stránkový dokument musí být ještě přeložený do 23 různých jazyků EU a poté překontrolován právníky před konečnou ratifikací, pravděpodobně v roce 2016.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.