Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. VR: Investice realizované regiony a městy, tak aby se shodovaly s evr. strukturálními fondy, mohou být vyloučeny z kalkulace Paktu růstu a stability

VR: Investice realizované regiony a městy, tak aby se shodovaly s evr. strukturálními fondy, mohou být vyloučeny z kalkulace Paktu růstu a stability

Publikováno: 22.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Předsednictvo Výboru regionů přijalo 12. září v Turíně prohlášení, které nutí evropské instituce a národní vládu k zajištění plné mobilizace finančních prostředků evropské kohezní politiky tím, že zabrání národnímu a regionálnímu spolufinancování z deficitní kalkulace v rámci Paktu růstu a stability. S ohledem na evropský summit o růstu, který je naplánovaný na říjen, evropské regiony a města se připojily k Evropskému parlamentu a úsilí italského předsednictví EU, aby znovu zahájili investice.

„V současné ekonomické situaci, by regionální a městské produktivní investice neměly být předmětem ekonomického stropu Paktu stability a růstu. Místní a regionální úřady by měli místo toho být podporovány při prosazování nízkouhlíkové ekonomiky a udržitelného rozvoje měst.” Toto byl komentář předsedy Výrobu regionů Michela Lebruna po přijetí předsednictvem Výboru regionů v prohlášení, „Pracovní místa v Evropě - Investice do měst a regionů pro udržitelný růst”, zaměřujícího se na potřebu zastavit pokles v přímém investování místními a regionálními orgány po propadu od roku 2010 o více než 20%.

Oznámení dohody o potřebě vyloučit spolufinancování projektů evropské kohezní politiky z deficitní kalkulace bylo učiněno Lebrunem a Pierem Fassinem , starostou Turína a předsedou Asociace italských měst. Fassino zdůraznil výrazný dopad navrhovaného opatření: „Po deseti letech diskuzí, starostové, předsedové regionálních a místních samospráv celé Evropy se dohodly, že tuto žádost přijmou. Pokud jednání Komise, Evropského parlamentu a Italského předsednictví bude úspěšné, regiony a města budou ve správné pozici k zaručení klíčových investic pro vytváření nových pracovních míst a zároveň zlepšování kvality života v našich městech.

S ohledem na tuto skutečnost, vedle potřeby větší pružnosti pravidel Paktu růstu a stability, Výbor regionů zdůraznil, že je důležité podporovat využívání finančních nástrojů a veřejnoprávních modelů partnerství pro velké investice do infrastruktury a také nových specifických programů financování nabízených Evropskou investiční bankou. V tomto ohledu předseda Výboru regionů pronesl, „Všechny úrovně vlády by měly spolupracovat tak, aby zajistily, že všechny priority jako je nezaměstnanost mladých, energetická účinnost a zelená infrastruktura jsou řešeny prostřednictvím stabilních a dalekosáhlých investičních záměrů. ” Tato výzva byla sdílena prvním místopředsedou Výboru regionů Catiuscia Marini, který zdůraznil, že: „ Pod tlakem finanční krize, některé národní vlády snížily investice namísto snižování běžných výdajů. ”

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.