Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Výbor regionů zahajuje iniciativu k posílení přístupového procesu k EU

Výbor regionů zahajuje iniciativu k posílení přístupového procesu k EU

Publikováno: 19.11.2015 , Autor: Aneta Holečková

Evropský Výbor regionů upevňuje své snahy na podporu budoucích členů EU tím, že zve místní politické přestavitele na každoroční politické diskuze věnované regionálnímu a místnímu rozměru v rámci procesu přistoupení k EU. Iniciativa podtrhuje dlouhodobý závazek Výboru regionů na pomoc sousedním zemím EU splnit požadavky na členství. Výbor regionů je přesvědčen, že místní orgány v EU mohou pomoci při přípravě zemí v jejich žádosti o členství.

První den rozšíření, který se konal v pondělí 16. listopadu, byli v Bruselu diskuzím přítomni regionální a místní politici ze sedmi zemí, které se snaží o členství v EU: Albánie, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Kosovo, Černá Hora, Srbsko a Turecko. Debaty se vedly na téma rozvojových strategií místních a regionálních vlád s pravomocemi a mluvilo se také o omezeních na nižších než národních úrovních vládnutí.

Markku Markkula, předseda Výboru regionů, prohlásil: „Politické a sociální reformy v současné době u přistupujících zemí nemohou být zavedeny silou, ale pouze díky respektu k rozmanitosti a na základě decentralizace.“ Poukázal na to, že velký podíl – zhruba 70 procent – rozhodnutí učiněných na úrovni EU vyžaduje implementaci na místní a regionální úrovni, jak v politické, tak praktické rovině. Hlavní zásadou má být tedy zmocnění místních a regionálních orgánů procesu přistoupení.

Konference doplňuje stávající strukturované programy spolupráce Výboru regionů „region k regionu“ a „diplomacie měst“ prostřednictvím společných poradních komisí a ad-hoc spolupracujících pracovních skupin. Kromě toho bude Výbor regionů brzy přijímat konkrétní stanovisko vypracované Annou Magyarovou po tom, co Evropská komise vydala výroční zprávě Evropské komise.

Simon Mordue, ředitel Evropské komise pro politiky a strategie rozšíření, řekl, že místní a regionální orgány hrají klíčovou úlohu při zavádění jakési kultury transparentnosti a řádné správě věcí veřejných a při provádění acquis communitaire, základ právních předpisů EU, které musí země přijmout před vstupem do EU.

Mezi místními představiteli ze zemí, které usilují o členství v EU, byli Aziz Kocaoğlu, starosta města Izmir, Anto Domic, starosta okresu Brčko v Bosně, kteří oba vedli pracovní skupiny ve Výboru regionů v tomto měsíci. A. Domic nastínil účinky systému správy vzniklé po bosenské občanské válce v roce 1990, která zanechala oblast Brčko s výrazným statusem samosprávného okresu. A. Kocaoğlu popsal město Izmir jako město nejotevřenější k západnímu světu již 400 let a zdůraznil, že „Turecko by mělo být v rámci EU, nikoli na okraji EU.“

Předseda pracovní skupiny Výboru regionů pro Turecko, Jean-Luc Vanreaes z Belgie, uvedl, že Výbor regionů bude moci lépe připravit Turecko na přistoupení, pokud stávající pracovní skupina připojí k poradní komisi. Výbor regionů v roce 2006 nejprve požádal tureckou vládu, aby umožnila vytvoření komise.

Další iniciativa se týká prvního setkání nedávno vytvořené společné poradní komise se Srbskem, dne 7. prosince. Diplomacie výboru regionů již předtím byla v kontaktu s místními srbskými představiteli prostřednictvím pracovní skupiny pro západní Balkán.

Franz Schausberger, předseda pracovní skupiny pro západní Balkán řekl, že nedávná studie ukázala, že státy EU s vysokým stupněm politické decentralizace jsou lépe schopné absorbovat podporu EU. „Rozmanitost je skutečným přínosem pro Evropskou unii, včetně rozmanitosti forem veřejné správy a regionálních struktur a systémů. Každá země má navrhnout svůj vlastní model decentralizace v souladu se zásadou subsidiarity, jež umožňuje, aby rozhodování mohla být přijata co nejblíže k občanům,“ dodal Marrkula.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.