Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vnitřní hranice mezi státy EU by mohly být obnoveny na dva roky

Vnitřní hranice mezi státy EU by mohly být obnoveny na dva roky

Publikováno: 4.12.2015 , Autor: Lukáš Šejvl

Během lucemburského předsednictví EU byl podán návrh londýnskou skupinou zabývající se občanských svobod Statewatch na prodloužení doby, po kterou mohou členské státy provádět kontroly na svých hranicích. Podle návrhu by státy měly mít možnost uzavřít své hranice až na 2 roky, místo současných 6 měsíců. Steve Peers, profesor Univerzity Essex se zaměřením na EU a lidská práva, říká, že by tento návrh mohl být v současné době aplikován na většinu vnitřních hranic členských států. Zároveň také na svém blogu uvedl: „Je možné, že ne všechny hranice budou muset být kontrolovány, ale tento návrh dává státům tu možnost.“

Tento návrh je reakcí na hrozbu, která vzniká vzhledem k neochotě řecké strany spolupracovat s hraniční agenturou EU Frontex. Informace hovoří o tom, že by agentura Frontex měla fungovat v severním Řecku a řešit závažné problémy se sousedními zeměmi. Drtivá většina lidí, kteří žádají o azyl v EU, poprvé vstoupí na starý kontinent právě přes Řecko, než se vydají směrem do severnějších členských států, jako jsou Německo a Švédsko. Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR), říká, že od začátku roku do Řecka přišlo kolem 740 000 lidí. Většina z nich přicestovala lodí z Turecka přes nějaký z řeckých ostrovů.

Schengen je považován za jeden z největších úspěchů EU. Jeho idea byla poprvé představena v roce 1985 a v současné době Shengen prostor čítá 22 členů z 28 členských států a rovněž zahrnuje další státy, které nejsou součástí EU. Výjimku mezi členskými státy tvoří Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Irsko, Rumunsko a Spojené království, kteří jsou sice členy EU, ale nejsou členy Schengenské dohody. Šéf Rady EU Donald Tusk učinil opakovaná prohlášení, že Schengenu hrozí kolaps, pokud vnější hranice EU, jako jsou ty v Řecku, nebudou lépe zabezpečeny.

V důsledku velkého přílivu uprchlíků se diskuze na obnovu kontroly hranic nastartovala v polovině září v Německu, které je cílem většiny uprchlíků. Výsledkem této diskuze bylo zavedení kontrol lidí putujících do Německa přes Rakousko. Rakousko rovněž zavedlo hraniční kontroly na hranicích s Maďarskem. Mezi dalšími státy, které zavedly kontroly na svých hranicích, je nutno zmínit Maďarsko či Švédsko.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.