Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vliv větrných turbín na lidské zdraví a blahobyt

Vliv větrných turbín na lidské zdraví a blahobyt

Publikováno: 3.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Mgr. Brecht Horemans

Odpověď komisařky pro výzkum a inovace Geoghegan-Quinn na písemný dotaz europoslance Jamese Nicholsona ohledně technologie větrných turbín.

Otázky k písemnému zodpovězení E-004125/2014 od Jamese Nicholsona (ECR) na základě článku 117 jednacího řádu.

Předmět: Vliv větrných turbín na lidské zdraví a blahobyt.

Někteří moji voliči vyjádřili svoje obavy z negativního vlivu technologie větrných turbín na lidské zdraví a blahobyt, pokud jde o světelné a hlukové znečištění. Já bych si proto přál vědět:

1. které výzkumy nebo přezkoumání už nechala Komise provést, aby zjistila vliv technologie větrných turbín na všechny aspekty lidského zdraví a blahobytu se zvláštním ohledem na vliv zvukových emisí a stínů turbín,

2. jaké byly výsledky a doporučení těchto výzkumů a

3. které výzkumy Komise současně provádí nebo hodlá v budoucnu provést, aby zjistila vliv technologie větrných turbín se zvláštním ohledem na vliv zvukových emisí a stínů turbín.

Odpověď komisařky Geoghegan-Quinn za Evropskou komisi:

Komise stále sleduje možné vlivy větrných turbín na zdraví a blahobyt a bere ohled na údaje čerpané z probíhajících projektů a jiných zdrojů. Komise dosud nemá vědecky ověřené údaje o trvalých následcích, ale je si vědoma, že jsou všeobecně známy negativní vlivy a nepříjemnosti spojené s technologií větrných turbín.

1. Komise finančně podporovala velkou koordinační akci v 7. RP (program který přezkoumal vědecké údaje o možných následcích hluku na lidské zdraví všeobecně). Navíc bylo na úrovni členských států prováděno několik výzkumů o vlivu větrných turbín na lidské zdraví.

2. Z koordinační akce mimo jiné vyplynulo, že jsou potřeba další výzkumy, abychom nejenom zjistili vliv vznikajících zdrojů hluku jako je hluk větrných turbín, ale i účinnost intervencí k omezení hluku.

3. Hluk jako faktor mající vliv na lidské zdraví je předmětem prvního pracovního programu společenské výzvy „Zdraví, demografická změna a dobré životní podmínky“, rámcového programu EU pro výzkum a inovace (2014-2020) Horizont 2020.

Představitelé průmyslu větrných turbín uznávají hlukové znečištění a berou na něj ohled při návrhu nových nejmodernějších větrných turbín a v probíhajících i budoucích průzkumech a inovačních projektech. Světelné znečištění (stíny větrných turbín) je již zohledňováno při návrhu nových větrných farem.

Komise je členem výboru Světové zdravotnické organizace, který má za cíl provádět přezkoumání údajů o vlivu hluku větrných turbín, jichž se zúčastňují i různé zainteresované strany. Na základě těchto přezkoumání Komise rozhodne, zda budou zapotřebí nová opatření na evropské úrovni vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí podléhá principu subsidiarity.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.