Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Více než 74 milionů € z evropských fondů pomůže zlepšit městskou politiku v Evropě

Více než 74 milionů € z evropských fondů pomůže zlepšit městskou politiku v Evropě

Publikováno: 16.3.2015 , Autor: Zuzana Moravcová, kancelář Brusel

Podpora schopností, znalostí a zkušeností měst ohledně jejich rozvoje, bude v centru diskuze v Bruselu při slavnostním zahájení programu URBACT III. V souvislosti s tím, že více než dvě třetiny lidí žijí v evropských městech, je výkonnost našich měst v řešení otázek jako je nezaměstnanost, chudoba a účinné využívání zdrojů velmi důležitá k oživení Evropy. Slavnostní zahájení je tudíž vhodnou příležitostí pro zúčastněné strany, aby prozkoumaly, jak URBACT může s těmito úkoly našim městům pomoci.

Program URBACT 2014 – 2020 byl jedním z prvních meziregionálních programů, které byly přijaty pro toto programové období. Rozpočet činí více než 96.3 milionů €, s příspěvkem ve výši okolo 74.3 milionů € z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Od roku 2003 tato výměna a program učení hrály hlavní roli při usnadňování spolupráce, znalostí a přenosu dobrých zkušeností mezi partnerskými městy, a bylo do něj zahrnuto více jak 500 měst za celou dobu jeho trvání.

Mezi roky 2014 – 2020 se bude nejméně 70% ze všech prostředků na podporu výměny zkušeností soustředit na oblasti jako výzkum a inovace, nízkouhlíkové hospodářství, ochrana životního prostředí, vytváření pracovních míst a sociální inkluze. Celkově v tomto novém období bude nejméně 50 % z prostředků ERDF investováno do městských oblastí.

Originál článku dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.