Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vedoucí představitelé EU musí jednat o ochraně novinářů ohrožených násilím

Vedoucí představitelé EU musí jednat o ochraně novinářů ohrožených násilím

Publikováno: 5.11.2015 , Autor: Aneta Křičková

Letošní Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za zločiny páchané na novinářích zdůraznil význam a důležitost ochrany svobody a bezpečnosti novinářů.

Za posledních deset let bylo zabito 700 novinářů z důvodu jejich práce. Za úplné selhání státu lze považovat neschopnost odsoudit některé z osob odpovědných za 94 procent všech těchto vražd. Čísla nashromážděná Organizací spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) poukazují na globální selhání vlád ve svém prvořadém úkolu chránit hodnoty svobody projevu a svobodu médií, což je obsaženo v mnoha mezinárodních deklaracích a dokumentech.

Realita pro mnoho nezávislých novinářů v Rusku, Turecku a Ázerbájdžánu, natož Sýrii, Iráku, Pákistánu nebo v Mexiku, je ještě chmurnější než tyto údaje naznačují.

Debaty soustředěné kolem letošního Mezinárodního dne za ukončení beztrestnosti za zločiny páchané na novinářích upozornily na rychlé šíření celých kultur beztrestnosti, a to i v některých částech Evropy. V poslední době navíc Spojené království a Francie výrazně rozšířily pravomoci státu v zásahu do soukromí života lidí a omezily veřejnou debatu ve jménu bezpečnosti a zabezpečení.

UNESCO se proto rozhodlo osvětlit důvody, proč je doslova životně důležité pro uchování svobody projevu chránit bezpečnost novinářů, tím že se započne boj proti beztrestnosti, protože většina novinářů je zabita proto, aby byli umlčeni v okamžiku, kdy odkryjí informace o korupci, trestné činnosti a závažném porušování lidských práv.

Napadení nebo zabití novináře má poté dopad na celé komunity, které mohou být zastrašeni a tím i umlčeni. Sebe-cenzura, založená na strachu nebo donucení, je na denním pořádku i ve většině evropských médií. Obrana svobody vyjádření se tak jeví jako velká výzva naší doby.

EU jako celek zatím v této sféře spíše selhává a nadále tak čelí vážným výzvám v oblasti svobody tisku v členských státech, jako je například Maďarsko.

Rada Evropy otevřeně uznala, v letošní zprávě generálního tajemníka Thorbjørna Jaglanda, že řada novinářů doplácí na dramatickou erozi nezávislosti soudů a vládní odpovědnosti. Evropští lídři tak proto musí přestat debatovat o svém vášnivém odhodlání chránit svobodu tisku a začít energicky jednat, tak aby byla poskytnuta pomoc těm, kteří jsou nuceni žít s každodenní hrozbou násilí nebo jsou již ve vězení.

Z tohoto důvodu UNESCO vyzvalo všechny demokratické státy - i samotná média - k odpovědnosti za zločiny páchané na novinářích.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.