Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vedoucí představitelé EU možná rozšíří sankce proti Rusku

Vedoucí představitelé EU možná rozšíří sankce proti Rusku

Publikováno: 16.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Evropská unie se předběžně dohodla před středečním summitem na vytvoření seznamu ruských společností, v průběhu krize na Ukrajině.

Velvyslanci členských států na zasedání v Bruselu se v úterý dohodli na změně právního základu Evropské unie. Konkrétně ruské černé listiny, a to z důvodu, aby se blok mohl zaměřit i na ruské společnosti, které těží z agrese na Ukrajině, nebo které jsou přímo s agresí spojeny.

Diplomat EU řekl zpravodajskému portálu Euobserver: „Nová právní kritéria by nás měla posunout směrem ke třetí etapě, něco jako fáze 2.7. Žádná konkrétní jména nebyla diskutována. Jde spíše o menší zaměření na nejvyšší lidi v Kremlu a větší zaměření na ruské společnosti.“

Tzv. "druhá fáze" sankcí EU se doposud zaměřovala na více než 70 jednotlivců a na dvě ex-ukrajinské společnosti převzaté Ruskem, když anektovalo Krym.

"Třetí etapa" sankcí, která již byla vypracovaná Evropskou komisí, je navržena tak, aby zasáhla cílové sektory ruské ekonomiky, jako jsou například vysoké technologické průmysly a bankovnictví.

Diplomat EU uvedl, že úterní dohoda dává větší volnost vůdcům ve středečním jednání. Zároveň ale dodal: „Tento summit je dynamický a nepředvídatelný, takže je těžké říct, co to může znamenat v praxi.“

Druhý zdroj EU řekl: „Diskuse velvyslanců nevedla k žádnému konkrétnímu plánu. Vše je stále pro premiéry a hlavy států k diskusi.“

Evropská unie minulý týden přidala 11 jmen proruských povstaleckých velitelů do svých sankčních registrů.

Pro Spojené státy a Ukrajinu je to však stále málo a dále vyzývají k tvrdším sankcím.

Ukrajinský zdroj sdělil serveru EUobserver, že Kyjev by rád viděl vyvolání lehké verze třetí etapy, aby Moskva viděla, že Evropa se bude pohybovat kupředu, pokud se zastaví "destabilizující" Ukrajina.

Debata přichází poté, co Rusko nesplnilo čtyři podmínky vydané na posledním summitu EU koncem června. Například osvobozování rukojmích ze strany povstalců, nebo zpětné nabytí kontroly nad hraničními přechody.

Avšak Francie, Německo a zahraniční služby EU stále doufají, že dojde k zahájení mírových rozhovorů mezi Kyjevem a povstaleckými veliteli pod správcovstvím OBSE. Setkání se má uskutečnit ve středu s diplomaty EU a delegáty OBSE v ukrajinském hlavním městě.

Mezitím USA prohlásily, že jsou ochotny zavést nové sankce jednostranně, pokud summit EU nepřinese žádné ovoce.

Mluvčí ministerstva zahraničí, Jen Psakiová, řekla tisku ve Washingtonu: „Stále věříme, že existuje více kroků, které by ruští separatisté měli přijmout a které Rusové mohou přijmout sami". Dodala: „Prezident Putin se hluboce zajímá o své lidi a o ekonomiku ve své vlastní zemi, hrozba dalších západních sankci by měla i nadále vliv na jeho rozhodování.“

Putin v úterý poslal telegram nastávajícímu šéfovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi, kde píše, že evropsko-ruské vztahy jsou "vážně testovány".

Ruský prezident se také zúčastnil summitu Fortaleza v Brazílii, ve stejný den spolu s představiteli Brazílie, Číny, Indie a Jižní Afriky - tzv. BRIC.

Blok zahájil novou Development Bank, která vytvoří rezervy s kapitálem 100 miliard dolarů. Důvodem vytvoření je vzdorování tomu, co skupina vidí v západem kontrolované Světové bance a v Mezinárodním měnovém fondu.

„V poslední době Rusko bylo vystaveno sankčním útokům USA a jejich spojenců" řekla ruská tisková agentura Itar-Tass v úterním rozhovoru.

„Společně bychom měli přemýšlet o systému opatření, které by pomohlo zabránit obtěžovat země, které nesouhlasí s některými rozhodnutími zahraničních politik ze strany USA a jejich spojenců. Měl by se podporovat civilizovaný dialog na všech místech založený na vzájemném respektu.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.