Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vedoucí představitele EU a USA varují Rusko před dalšími sankcemi

Vedoucí představitele EU a USA varují Rusko před dalšími sankcemi

Publikováno: 12.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Brusel – Vedoucí představitele EU a USA varují Rusko před dalšími sankcemi, pokud napadne Ukrajinu ve jménu humanitární pomoci.

Americký prezident Barack Obama v sobotu (9. srpna) po telefonních hovorech s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Davidem Cameronem vydal varování směřující k Rusku.

Jeho kancelář oznámila v prohlášení po hovoru s Merkelovou: „Oba představitelé se shodli, že každý ruský zásah na Ukrajině a to i na základě „humanitárních" akcí bez formálního povolení ukrajinské vlády je nepřijatelný, porušuje mezinárodní právo a vyvolá další důsledky.“

Merkelová ve svém rozhovoru zdůraznila, že veškeré ruské akce na Ukrajině musí mít souhlas ukrajinské vlády.

Kancelář Camerona dodala: „ Mezinárodní společenství by mělo stanovit další, přísnější sankce, pokud by Rusko usilovalo o takovou akci.“

Varování přicházejí poté, co minulý týden na zasedání rady bezpečnosti OSN v New Yorku, vzneslo Rusko návrh pro odeslání sestav humanitární pomoci.

Americká velvyslankyně v OSN Samantha Power, oznámila, že pokud ruští vojáci otevřeně překročí hranice, bude na to pohlíženo jako na invazi Ukrajiny.

Americký viceprezident Joe Biden po hovoru s ukrajinským prezidentem Petrem Poroshenkem dodal: „Pokud chce Rusko zlepšení humanitární situace na východě Ukrajiny, mělo by okamžitě zastavit bombardování ukrajinských vojáků a propustit ukrajinské rukojmí, kteří jsou vězněni v Rusku."

Evropská unie v červenci již uvalila na Rusko ekonomické sankce, dále unikly dokumenty EU o dalších omezujících opatřeních ukazující, že evropské státy v případě potřeby mohou jít mnohem dále.

Rusko minulý týden oplatilo tyto sankce zákazem importu potravin z EU. Evropská komise oznámila, že to může zapříčinit škodu až 12 miliard eur.

Kancelář francouzského prezidenta Francoise Hollanda o víkendu sdělila institucím EU, aby se ujistily, že „důsledky embarga jsou přesně posouzena a jsou přijata opatření odpovídající dané situaci. Dodal, „že zvláštní důraz by měl být věnován pěstitelům ovoce a zeleniny.“

Jednotlivé státy EU již počítají náklady na ruský zákaz, analytici tvrdí, že je v Evropě pravděpodobný pokles cen mléka a produktů rybolovu, stejně jako zvýšení cen zásilek importovaného masa latinskoamerických vývozců do Ruska.

Rooberto Moncalvo, ředitel italské společnosti Coldiretti, sdělil agentuře AFP, že Rusko již zaslalo zpět spousty kontejnerových zásilek s parmazánským sýrem.

Dánská potravinářská a zemědělská rada odhaduje, že je ruský zákaz bude stát 469 milionů eur. Německo odhaduje své pravděpodobné ztráty na 1,6 miliardy eur a Polsko požádalo USA, aby otevřelo své trhy pro import polských jablek a pomohlo tím vykompenzovat obchodní ztrátu s Ruskem.

„Je zde větší pochopení z toho důvodu, že Spojené státy byly také zasaženy ruskými sankcemi," sdělil polský velvyslanec při USA Ryszard Schnepf.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.