Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Vědecké údaje EU jsou často překrucovány

Vědecké údaje EU jsou často překrucovány

Publikováno: 10.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Mgr. Brecht Horemans

„Evropská komise běžně ignoruje vědecké údaje“, řekla profesorka Anne Glover.

Pouze málo lidí si všimlo zajímavého projevu, který pronesla 6. června 2014 profesorka Anne Glover, hlavní vědecká poradkyně Evropské komise, v Bruselu. „Údaje jsou překrucovány, aby odpovídaly politické agendě,“ uvádí v břitkém útoku na skutečnost, že Evropská komise běžně ignoruje vědecké údaje, v případě kdy protiřečí nějakému politickému závazku, který se rozhodla dodržovat. Komise v celé řadě případů používá zprávy napsané poradci – kteří za svou práci mimochodem dostávají velmi pěknou mzdu –, aby měla podklady pro svou politickou agendu.

Pro zkušené pozorovatele EU se nejedná o žádnou novinku, spíše je zarážející, od koho tyto výroky vycházejí.

Nicméně Neil Craig krajan Anne Glover, na svém blogu A Place To Stand píše, že Glover měla nedávno projev o změně klimatu, ve kterém se zřejmě nechala strhnout skupinovým myšlením, kdy tvrdila, že rostoucí hladina CO2 nezávratně vede k oteplování (i když nám celosvětové teploty za 17 let dokazují, že toto tvrzení můžeme s čistým svědomím ignorovat).

Anne Glover během svého projevu dokonce nadhodila myšlenku, že se ve Skotsku kvůli globálnímu oteplování může prodloužit denní doba slunečního svitu. Pokud tedy jde o ignorování vědeckých údajů, tak se zdá, že tato bioložka je stejně laxní jako ti v Bruselu, které kritizuje.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.