Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Valls vybral investičního bankéře jako nového ministra francouzské ekonomiky

Valls vybral investičního bankéře jako nového ministra francouzské ekonomiky

Publikováno: 1.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Francouzský premiér Manuel Valls jmenoval dne 26. srpna Emmanuela Macrona (36 let), bývalého obchodního bankéře, jako nového ministra hospodářství.

Valls, který byl jmenován prezidentem Francoisem Hollandem v březnu, rozpustil svoji administrativu v pondělí poté, co levicový ministr hospodářství Arnaud Montebourg kritizoval hospodářskou politiku vlády.

„Francie je svobodná země, která by neměla být srovnávána s Německem; řekl Montebourg v neděli.

Macron, který má blízko k francouzskému podnikání a byl nejvyšší ekonomický poradce Hollanda až do června, nahradí Montebourga. Jmenování je jasným signálem, že Hollande, nebude přistupovat na žádost, aby jeho strana odstoupila od plánů na snížení firemních daní a veřejných výdajů a dále, že bude držet své sliby o snižování deficitu.

Ministr financí Michel Sapin zůstává ve funkci s úkolem dohlížet na veřejné účty. Sapin opakovaně slíbil, že Francie rozpočtový schodek bude v souladu s pravidly EU, i když je pravděpodobné, že nesplní svůj cíl pro rok 2015 tak, aby byl na 3 procentech výkonu.

Ministr kultury Aurelie Filippetti a ministr školství Benoit Hamon jsou další postavy z levého křídla Socialistické strany, nebudou v nové vládě, protože Hollande a Valls se snaží prosadit vládu umírněného křídla strany.

Údaje pro eurozónu v tomto měsíci odhalily, že blok zaznamenal nulový růst od dubna do června. Toto zjištění pohřvbilo naděje, že rok 2014 bude dodávat stabilní, i když pomalý růst.

Mezitím euro kleslo na své minimum vůči americkému dolaru a to na 1,315 dolarůu. Šíří se spekulace, že Evropská centrální banka brzy vyhlásí rozsáhlý nákupní program, známý jako kvantitativní uvolňování, ve snaze více podporovat ekonomickou aktivitu. Německé úřady také očekávají, že jejich míra inflace se zastaví.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.