Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. V Bruselu byla snížena bezpečnostní hrozba na třetí stupeň

V Bruselu byla snížena bezpečnostní hrozba na třetí stupeň

Publikováno: 30.11.2015 , Autor: Lukáš Šejvl

Belgická vláda ve čtvrtek oznámila, že v následujících dnech dojde ke snížení úrovně bezpečnostní hrozby v Bruselu. Rozhodnutí snížit úroveň hrozby ze čtyř na tři znamená, že Brusel je nyní na stejném stavu pohotovosti jako zbytek země

Toto oznámení přichází po šesti dnech, kdy platil nejvyšší stupeň ohrožení. V těchto dnech byli nasazeni po celém městě ozbrojení policisté s vojáky, nefungovalo metro, byly uzavřeny školy a zrušeny veřejné akce. Belgický premiér Charles Michel zvýšil bezpečnostní upozornění na úroveň čtyři minulý pátek poté, co obdržel poměrně přesné informace o nebezpečí útoku podobnému tomu v Paříži.

Původně měl nejvyšší bezpečnostní stupeň platit až do pondělí, nicméně belgický ministr spravedlnosti oznámil, že v současné době nemají úřady informace o jakékoliv bezprostřední hrozbě. Steven Vandeput, belgický ministr obrany, dodal, že vojenská přítomnost nadále v Bruselu zůstává a zdůraznil, že stupeň číslo tři je stále poměrně vysoký. I přes snížení stupně ohrožení, zůstává situace v Bruselu napjatá. Toto tvrzení potvrzuje fakt, že 26. 11. 2015 byla evakuována největší mešita ve městě, a to z důvodu nelezení podezřelých balíčků obsahujících bílý prášek. Tento prášek byl později identifikován jako mouka. Mimo jiné belgická policie stále pátrá po Sallahu Abdeslamovi, který se měl podílet na teroristických útocích v Paříži.

Zdroj:

https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/news/brussels-terror-alert-lowered

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.