Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Univerzitní výměnný program Erasmus - rekordní rok

Univerzitní výměnný program Erasmus - rekordní rok

Publikováno: 5.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

V roce 2012-2013 se výměnného programu Erasmus  zúčastnilo téměř 270.000 studentů z celé Evropy, což je nejvyšší počet v jeho 27leté historii.

Erasmus umožňuje evropským studentům strávit až jeden rok v cizí zemi, a to buď studiem anebo na pracovní stáži. V rámci tohoto programu studenti neplatí školné na hostitelské univerzitě a získají grant, který jim pomáhá pokrýt náklady na život v zahraničí.

Kromě studentů Erasmus program umožňuje vyjet do zahraničí za účelem výuky nebo školení také akademickým pracovníkům, vysokoškolským učitelům a podnikatelům a to až na dobu 6 týdnů.

V roce 2012-2013 se tohoto programu zúčastnilo více než 52 000 vysokoškolských zaměstnanců a více než 269 tisíc studentů - o 15 tisíc více než v předchozím roce.

V průměru strávil Erasmus student na studijním pobytu v zahraničí 6 měsíců a získal grant ve výši 253 € za měsíc. Nejpopulárnějšími destinacemi ke studiu byly Španělsko, Německo a Francie, zatímco pro pracovní stáže to bylo Spojené království.

Tento program se vztahuje na všechny členské státy EU, stejně tak na Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko a Turecko. Bývalá jugoslávská republika Makedonie byla připojena letos.

Získávání zkušeností

 Čas strávený v zahraničí pomáhá studentům rozšířit jejich zkušenosti a poskytuje jim příležitost ke zvýšení jejich zaměstnatelnosti, zatímco akademici mohou získat cenné zkušenosti pro zlepšení kvality jejich výuky.

V současné době asi 10 % studentů ze zemí EU studuje nebo pracuje v zahraničí, EU si klade za cíl tento počet do roku 2020 zdvojnásobit.

V září bude publikována první studie o dopadu programu Erasmus na zaměstnatelnost mladých lidí. V roce 2012 se v zahraničí v rámci programu Erasmus vzdělávalo 13 500 obchodníků, což zdůrazňuje zlepšující se vztahy mezi světem práce a vzdělání.

Erasmus +

Od letošního roku je zahájen rozšířený program Erasmus +, který v průběhu dalších 7 let poskytne granty 4.000.000 lidí, včetně 2.000.000 studentů vysokých škol.

Obsahuje také podobná schémata pro učně a dobrovolníky a poskytuje dodatečnou podporu pro osoby se specifickými potřebami a také pro osoby ze znevýhodněných a odlehlých oblastí.

Program je pojmenován po filozofovi jménem Desiderius Erasmus Rotterdamský (1466-1536), který cestoval po celé Evropě za snahou zlepšit znalosti, zkušenosti a postřehy.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.