Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Unie kapitálových trhů - projekt Evropské komise na oživení investic

Unie kapitálových trhů - projekt Evropské komise na oživení investic

Publikováno: 6.10.2015 , Autor: Aneta Křičková

Dne 30. září Evropská komise zveřejnila akční plán, který se týká všech opatření, jež by měly být přijaty do konce roku 2019. Tato iniciativa je užitečná pro zlepšení financování více inovačního hospodářství, dále i na podporu oživení dlouhodobých investic a zároveň to také může napomoci k posílení eurozóny. Z více praktického hlediska si projekt Evropské komise klade za cíl rozvíjet financování ekonomiky prostřednictvím kapitálových trhů. V tomto smyslu je Unie kapitálových trhů nedílnou součástí evropské hospodářské a finanční politiky.

Cílem akčního plánu je diverzifikovat způsob, jakým je ekonomika Evropské unie financována. Tento dlouhodobý projekt pro období 2015–2019 se však doposud neobjevil vesvém politickém rozměru a tudíž není zcela jasné, zda je schopen efektivně doplňovatJunckerův plán.V Zelené knize, publikované v únoru 2015, Evropská komise vytvořila sadu 32 prioritníchopatření a 5 cílů, kterými jsou: (1) Usnadnění přístupu malých a středních podniků nakapitálové trhy; (2) Rozšíření řady investorů; (3) Oživení zabezpečení trhu; (4) Stimulovánídlouhodobých investic; a (5) Rozvoj soukromých investic. Unie kapitálových trhů takézahrnuje dlouhodobé projekty právního, daňového a ekonomického charakteru, které by mělypodporovat volný pohyb kapitálu v EU. Mnoho z těchto projektů bylo komisí projednáno, alerealizace některých z nich, jako například daňové harmonizace, je velmi obtížná. I když je zestrany investorů požadována harmonizace pravidel, tak regulace subjektů na trhu je příčinoujejich nedůvěry.

Unie kapitálových trhů také znamená rozvoj potenciálních rizik specifických pro finančnítrhy. Nejedná se ani tak o otázku dohledu nad subjekty, ale spíše o finanční aktivity, které bymohly vážně narušit trhy. Agenda Evropské komise by proto měla vypracovat nebo přijmoutzvláštní opatření týkající se finanční regulace a dohledu, což už bylo započato se směrnicemiESMA (Evropský orgán pro cenné papíry a trhy).

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.