Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Udržitelný rozvoj v EU

Udržitelný rozvoj v EU

Publikováno: 15.9.2015 , Autor: Aneta Křičková

Politika udržitelného rozvoje EU si klade za cíl dosažení kontinuálního zlepšení kvality života všech svých občanů, což je podmíněno nejen ekonomickým růstem, ale i ochranou životního prostředí a sociální spravedlnosti.

EUROSTAT, statistický úřad Evropské unie, v průběhu tohoto měsíce zveřejnil svou šestou monitorovací zprávu o strategii EU pro udržitelný rozvoj. Tato monitorovací zpráva hodnotí pokrok při dosahování cílů EU pro udržitelný rozvoj pomocí více než 100 ukazatelů seskupených do deseti tematických oblastí. Hodnocení zahrnuje dlouhodobý horizont, který představuje pokroky dosažené od roku 2000, a krátkodobé hledisko, jež nabízí pohled na posledních pět let.

Pokrok je vizuálně znázorněn pomocí povětrnostních symbolů, které odrážejí příznivý i nepříznivý vývoj zaznamenaný v průběhu výše uvedených dvou období. Následné tematické kapitoly poskytují podrobné posouzení každého z deseti témat, mezi které se řadí např. demografické změny, socioekonomický rozvoj, dobré vládnutí či sociální začlenění.

Monitorovací zprávy, které EUROSTAT vydává každé dva roky, obsahují kvantitativní zhodnocení toho, zda se EU posouvá správným směrem. Aktuální zprávu EUROSTATu naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.