Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Účast na evropských volbách v květnu klesla na rekordně nízkou úroveň

Účast na evropských volbách v květnu klesla na rekordně nízkou úroveň

Publikováno: 8.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Definitivní účast na volbách je 42,5 %, což je pokles o 0,5 % oproti evropským volbám v roce 2009 a také menší účast než předpokládaných 43,09 % oznámených 25. května, krátce po tom, kdy bylo hlasování uzavřeno.

„První dobrá zpráva z noci je, že jsme konečně prolomili trend klesající účasti ve volbách do Evropského parlamentu,"řekl liberální vůdce Guy Verhofstadt dne 25. května v Bruselu.

„Evropský parlament bude reprezentativnější, než ten předchozí, jako průměr volební účasti po celé Evropě vylepšený oproti 2009".

Mluvčí parlamentu Jaume Duch, v této době uvedl, že byl výsledek vzhledem k trendu "historický".

Parlament tiše vložil revidované statistiky na internetové stránky Evropského parlamentu 25. července, dva měsíce po volbách.

Mluvčí řekl, že změna byla kvůli rozdílům v odhadovaných a konečných výsledcích ve Španělsku a Itálii a že získat konečná čísla trvalo tak dlouho, protože musely být ověřeny i neplatné a prázdné hlasy, ve všech členských státech.

Parlament však zůstává pozitivní i přes tuto revizi.

„Když se podíváte na konečný a předpokládaný výsledek, který byl odhadnut na konci května, jsou si velmi blízko. Konečný výsledek, který je pouze o něco nižší než v roce 2009, potvrzuje, že velká sestupná tendence z předchozích let byla zastavena."řekl mluvčí webových stránek Evropského parlamentu.

Volební účast byla vždy citlivou záležitostí pro sestavení, protože to pravidelně umísťuje samotný parlament, jako nejdemokratičtější institucí EU.

Volby do 751 křesel parlamentu nejsou voliči považovány za důležité, protože si myslí, že výsledek nemá přímý dopad na jejich životy.

To bylo rostoucími poznatky pro parlament, který napomáhá stanovit tvar právních předpisů, které mají vliv téměř na každý aspekt života občanů vnímajících ekonomické národní rozpočty, pravidla boje proti znečišťování životního prostředí a bezpečnostní zákony pro spotřebitele.

Zatímco volební účast stoupla v některých klíčových zemích jako je Německo (48,1 % ze 43,27 % v roce 2009) a Francie (42,43% ze 40,63 % v roce 2009) ve většině klesla, na Slovensku dokonce na 13,05 %.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.