Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. TTIP: Mrtvý bod Evropského parlamentu

TTIP: Mrtvý bod Evropského parlamentu

Publikováno: 18.6.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

I přes výzvy ze summitu G7, na kterém americký prezident Barack Obama i kancléřka Angela Merkelová vybízeli k rychlému závěru jednání, Evropský parlament odložil debatu a hlasování o usnesení o TTIP, plánované na minulou středu ve Štrasburku.

Zatímco rozhodnutí předsedy parlamentu Martina Schulze o odložení hlasování bylo veřejně odůvodněno velkým množstvím dodatků, v zákulisí se politické strany navzájem obviňují z pozdržení hlasování.

Navrhovaná doporučení, o kterých se mělo hlasovat, byla přijata Výborem Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod (INTA) v květnu. Ve svém celku dokument potvrzuje potřebu vytvoření komplexní zóny volného obchodu, jejímž cílem je liberalizace přístupu na trh v oblasti obchodu a investic a ke zvýšení slučitelnosti regulačních režimů na obou stranách Atlantiku. Chceme-li tak učinit, dokument navrhuje stanovit regulační opatření, která nemohou být dána ke kompromisu a definovat oblasti, kde je zapotřebí vzájemný přístup za účelem zajištění vysokých standardů.

Pravděpodobně kvůli selhání snah o dosažení kompromisu mezi dvěma největšími politickými stranami, konkrétně Evropskou lidovou stranou (EPP) a Sociálními demokraty (S&D), toto rozhodnutí, učiněné na poslední chvíli, ukazuje, jak kontroverzní je přijetí Transatlantického obchodního a investičního partnerství pro Evropu.

Zejména byly vyjádřeny obavy o ustanoveních týkajících se Řešení sporů mezi investory a státem (ISDS), které povoluje korporacím žalovat vlády u mezinárodních arbitrážních tribunálů, obcházením národních soudů.

Politické strany diskutovaly měsíce s cílem najít dohodu na tuto otázku, ale rozpory stále existují, především ve straně S&D. Vzhledem k těmto předpokladům, i přes dosažení křehké dohody ve výboru INTA, hlasováním v plénu by politické síly riskovaly odmítnutí celého textu, v případě, že by byl přijat tento dodatek proti ISDS.

Ačkoliv to na této úrovni není závazné, schválení Parlamentu mělo přispět k definování nové cesty pro vyjednávání. Jak řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, přijetím textu by Evropský parlament oslabil svou sílu v jedné ze svých hlavních výsad. Nyní, když byla rezoluce odeslána zpět do Výboru INTA, je nepravděpodobné, že příští plenární schůze bude hlasovat o usnesení o TTIP. Možné hlasování by se dalo očekávat v září tohoto roku.

Originál článku dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.