Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Trh je klíčovým nástrojem růstu EU

Trh je klíčovým nástrojem růstu EU

Publikováno: 6.12.2013 , Autor: Kancelář zastoupení krajů v Bruselu

„Zásadním elementem k rozvoji vztahů mezi Čínou a EU bude dodržování standardů mezinárodního obchodu“, vysvětluje Pablo Zalba Bidegain (místopředseda výboru finančních a měnových věcí Parlamentu).

Obchodování a investice jsou důležitým faktorem při vyvedení EU z finanční krize. Následkem toho by byl ekonomický růst a snížení nezaměstnanosti, jako příklad můžou sloužit nedávné výsledky ze Španělska. Evropská Unie si je toho vědoma a snaží se o rozsáhlou síť obchodu a investic.

Dvě ekonomické mocnosti, EU a Čína, jsou připraveny spolupracovat a snažit se dosáhnout tohoto cíle, který je jasně definován v bilaterální dohodě mezi nimi. Přímé investice, které Čína v Evropě podniká, neustále rostou. Momentálně čínské investice dosahují 2%, zatímco investice Evropské Unie na čínský trh dosahují až 20%.

Jak dokáží EU s Čínou prohloubit vztahy jak sociální, tak ekonomické? Odpověď se nachází v dodržování mezinárodních ekonomických standardů, zvláště těch, které udává Světová obchodní organizace WTO. Současná šetření vedená Čínou, zda import evropského vína podléhá dumpingu, umožnila zavést v této oblasti precendens.

Bez takovýchto dohod, nebo bez vůle podstoupit tento typ dohod, rozvoj našeho silného trhu bude nemožný. Díváme se na EU a Čínu jako na příklad, jak společně docílit ekonomického růstu.

Více o článku nalaznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.