Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Tisíce ocelářů vystoupilo v pondělí 15. února v Bruselu, aby bránili evropský ocelářský průmysl potýkající se s obtížemi.

Tisíce ocelářů vystoupilo v pondělí 15. února v Bruselu, aby bránili evropský ocelářský průmysl potýkající se s obtížemi.

Publikováno: 17.2.2016 , Autor: Veronika Říhová

Oceláři z celé Evropy se v pondělí 15. února shromáždili v Bruselu, aby požádali Evropskou komisi o zastavení importu levné čínské oceli, konkrétně o zastavení prodeje čínské oceli za dumpingové ceny.

Demonstranti chtěli zastavit EU, aby udělila status tržního hospodářství Číně. Obávají se, že by tento krok ztížil evropským společnostem chránit se před levným čínským dovozem. V rozhovoru pro Euronews, Andreas Goss CEO společnosti ThyssenKrupp Steel Europe, řekl: „Čína má masivní nadměrnou kapacitu, ve skutečnosti je tak velká, že by mohla zásobovat USA, EU, Rusko a navíc všechny ostatní státy s ocelí. To, že mají tak obrovskou kapacitu je důvodem proč jsou dumping.“

Evropský ocelářský průmysl se v poslední době potýká se snižováním počtu pracovních míst, zatímco dovoz oceli z Číny se v posledních dvou letech zdvojnásobil. Italský europoslanec Antonio Tajani chce, aby Čína měla stejná pravidla jako Evropa. V rozhovoru pro Euronews, bývalý komisař pro průmysl řekl: „Musíme respektovat stejná pravidla. Je důležité hrát fotbal 11 na 11, v tomto případě je to však 9 naši proti čínským 13“

Předseda Komise EU, Jean Claude Juncker se setkal s představiteli odborů osobně, což se příliš často u protestů v Bruselu nestává.

Původní článek neleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.