Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Tabáková směrnice

Tabáková směrnice

Publikováno: 4.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Hlavním cílem nové směrnice je odradit mladé lidi od kouření.

Směrnice je vyvrcholením dlouholetého boje proti intenzivnímu lobbingu v tabákovém průmyslu, zabývá se také právním vakuem okolo elektronických cigaret.

Zpráva Lindy McAvanové, parlamentní zpravodajky:

Nová opatření jsou velkým krokem vpřed pro kontrolu tabáku a pomůže zabránit příchodu další generace kuřáků. Víme, že to jsou děti, ne dospělí, kteří začínají s kouřením: naprostá většina kuřáků začne s kouřením před osmnáctým rokem života.

Kouření dětí je stále se zhoršujícím trendem, proto je zákon navržen tak, aby se vypořádal s celou řadou efektně udělaných výrobků a obalů, které tabákový průmysl používá pro přilákání mladých lidí a jejich zachycení do celoživotní závislosti.

Kouření zabije každého druhého kuřáka, to znamená více než 700 000 lidí každý rok napříč Evropou. Dnes jsme si stanovili přísnější pravidla, ale členské státy jsou připraveny jít ještě dál.

Nový zákon také zavádí řádnou regulaci elektronických cigaret. Konečná opatření jsou velmi blízko k tomu, že při prodeji elektronických cigaret nebude vyžadováno lékařské oprávnění, pokud budou uváděny na trh jako pomůcka pro odvykání kouření.

Výrobci elektronických cigaret mají možnost zacházet se svými produkty jako s tabákovými, to znamená, že jejich výrobky mohou být prodávány volně, pokud splňují určitá bezpečnostní opatření. Mezi ně patří zákaz reklamy (stejně jako u tabákových výrobků), splnění kvalitativních a bezpečnostních norem, přehlednější označení o obsahu nikotinu a opatření obalu štítkem o závislosti na nikotinu.

Výrobci, kteří budou stále chtít, mohou požádat o lékařské oprávnění, a mohou inzerovat, že jejich výrobky jsou doporučovány lékaři. Chceme podpořit potencionální výhody, které elektronické cigarety poskytují pravidelným kuřákům především v otázce poškození zdraví a nejlepší způsob je zajistit kuřákům přístup k výrobkům, kterým mohou věřit.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.