Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Švýcarsko projedná imigrační kvóty ještě do konce tohoto roku

Švýcarsko projedná imigrační kvóty ještě do konce tohoto roku

Švýcarsko projedná imigrační kvóty ještě do konce tohoto roku

Publikováno: 14.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Švýcarská vláda sdělila dne 12. února 2014, že vypracuje do konce tohoto roku návrh zákona, který by omezoval přistěhovalectví. Vláda tak koná poté, co švýcarští voliči vyslovili podporu (i když výsledek byl těsný) návrhů na omezení počtu přistěhovalců ze zemí Evropské unie.

Švýcarsko však riskuje ztrátu svých privilegií v rámci jednotného vnitřního trhu. V čele politiky pro znovuzavedení imigračních kvót stojí pravicová Švýcarská lidová strana (SVP). Po svém prvním zasedání od nedělního hlasování se koaliční vláda vyjádřila (i přesto, že hlasovala proti návrhu), že do konce června vypracuje prováděcí plán. Vláda také sdělila, že v blízké budoucnosti povede rozhovory se všemi 28 členskými státy o budoucnosti volného pohybu osob, jakož i o dalších bilaterálních dohodách.

Švýcarské ministerstvo zahraniční přislíbilo, že bude neprodleně kontaktovat Evropskou unii o dalším postupu a bude ji informovat o aktuální situaci ve Švýcarsku, s ohledem na zahájení formálních jednání vlády. „Je to složitá situace a my se s ní musíme naučit žít,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí a současný švýcarský prezident Didier Burkhalter po setkání s vládním kabinetem. Dále řekl, že vláda projednala možnost ústupků v rámci dalších probíhajících vyjednávání s Evropskou unií, které se týkají sdílení bankovních dat nebo zdanění příjmů právnických osob, kde Evropská unie požaduje po švýcarské vládě reformy.

Švýcarská vláda se nachází ve složité situaci, neboť musí vyslyšet hlas lidu a zároveň uspokojit Brusel a nepoštvat tak proti sobě Německo nebo Francii. Vláda tak má tři roky na to, aby převedla výsledky referenda na platný zákon. Evropská unie, jakožto největší obchodní partner Švýcarska, bude pozorně sledovat, jak striktní tento zákon bude.

Od roku 2002 mají Švýcaři a občané EU možnost vzájemně překročit hranice a pracovat na obou stranách. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso však ve středu 12. 2. 2014 uvedl, že výsledky referenda budou mít „vážné důsledky“ pro vztahy mezi Švýcarskem a Evropskou unií. I když Barroso neuvedl žádné konkrétní sankce, naznačil, že Švýcaři mohou ztratit právo žít a pracovat v Unii a stejně tak mohou i švýcarské společnosti čelit překážkám ze strany Unie. Představitelé Evropské unie tak jasně dali najevo, že volný pohyb osob je součástí balíčku 7 smluv, které buď existují současně, nebo neexistují vůbec. Smlouvy tak postihují nejen ekonomickou a technologickou spolupráci, ale také veřejné zakázky, vzájemné uznávání diplomů a licencí, obchod se zemědělskými produkty, letectví nebo silniční a železniční dopravu.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.