Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Švýcarsko dostává první penalizaci za zpřísnění kvót pro imigranty

Švýcarsko dostává první penalizaci za zpřísnění kvót pro imigranty

Publikováno: 18.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Dne 16. února oznámila Evropská unie posun ve vyjednávání se Švýcarskem, které se mělo účastnit několika miliardového výzkumu v oblasti vzdělávání. To se stalo poté, co Bern oznámil, že nemůže takovouto smlouvu podepsat, pokud bude zahrnovat volný pohyb osob z posledního přistupujícího státu – Chorvatska.

Švýcarské rozhodnutí navazuje na výsledek voleb z 9. února, kdy se těsná většina vyjádřila pro zpřísnění kvót pro přistěhovalce z EU. Švýcarsko je právně povinno otevřít svůj trh také Chorvatům a to na 10 let od 1. 6. 2014.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso varoval, že těsná nadpoloviční většina ve volbách bude mít vážné následky v rámci vztahů mezi Švýcarskem a členskými státy EU. „Volný pohyb občanů je jedním ze základních principů Evropské unie,“ řekl předseda Barroso. V rozhovoru pro Reuters také sdělil, že toto švýcarské rozhodnutí bude mít významné následky a tato země nebude moci využívat benefitů jako doposud.

„Hovory se Švýcarskem byly posunuty na dobu, kdy tato země podepíše smlouvu týkající se volného pohybu Chorvatů,“ řekl mluvčí Evropské komise.

Jedním z okamžitých dopadů pro Švýcarsko je rozhodnutí Komise o prodloužení hovorů o švýcarské účasti v projektu EU Horizon 2020 a Erasmus + výměnné pobyty. Oba tyto projekty jsou naplánovány na dobu od roku 2014 do 2020.

EU dovoluje státům, které nejsou členskými zeměmi EU, aby se účastnily projektů v oblasti vědy a vzdělání. EU přidělila švýcarským vědcům dosud 1,8 miliardy € jako dotace na výzkumné projekty. Program Erasmus + umožní studium nebo práci v zahraničí více než 4 milionům Evropanů.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.