Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Seminář na téma Světový humanitární summit

Seminář na téma Světový humanitární summit

Publikováno: 2.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Ve čtvrtek 25. února byl v budově Info Pointu Externí spolupráce pořádán seminář na téma světový humanitární summit. Info Point Externí spolupráce působí jako prostředník mezi občany a různými službami Komise, které se zabývají vnějšími vztahy.

Celý seminář moderovala Francesca Salis z Generálního ředitelství pro mezinárodní spolupráci a rozvoj. Jako první se slova ujal Maxence Daublain, taktéž z Generálního ředitelství pro mezinárodní spolupráci a rozvoj a na začátek pustil krátký dokument týkající se světových sociálních problémů, jako je zejména chudoba. V dokumentu bylo zmíněné Moldavsko, Bangladéš a Mozambik.

Na dokument navázala Gosia Pearson z Generálního ředitelství pro humanitární pomoc a civilní ochranu. Nejprve všechny účastníky pozvala na další seminář humanitárního summitu, který proběhne 23-24. května 2016 v Istanbulu. Následně řekla, že hlavním posláním je budovat a posilovat globální partnerství pro předcházení utrpení a zachování lidské důstojnosti. Pár slov řekla také o prioritách, mezi kterými uvedla principální humanitární pomoc, do které zahrnula různá základní pojištění, víza nebo bezpečnost. Další prioritou byla efektivní humanitární pomoc, kde se zmínila o efektivním financování, zejména v oblasti farmacie a také o rozvojové spolupráci. Nakonec mluvila o následujících krocích Generálního ředitelství, jedním z nich je dosáhnout podpory pro světový humanitární summit.

Dalším řečníkem byla Alexandra Matei, která je členkou World Vision v Evropské unii. Na začátku své prezentace uvedla, že v minulém desetiletí se počet osob postižených katastrofami téměř zdvojnásobil a očekává se další růst. Poté položila auditoriu otázku, proč se vlastně zaměřit na děti. Důvodů je hned několik, mluvíme však nejvíce o problémech s chudobou a nestabilních situacích. Zhruba milion dětí žije v zemi, ve které v roce 2013 nebo 2014 proběhl nějaký konflikt. U dítěte, které se narodí v nestabilním státu, je dvakrát větší pravděpodobnost, že zemře dříve, než dosáhne 5 let. Podle Alexandřiných slov by měla EU uznat důležitost ochrany a vzdělávání dětí v případě stavu nouze ještě před konáním dalšího světového humanitárního summitu.

Jako poslední vystoupila Marie France Bourgeois, která je členkou organizace UNICEF. Marie se na začátek zmínila pár slovy o této organizaci a CRC – Dohoda o právech dítěte. Poté mluvila o odpovědnosti vůči postiženému dítěti, jde zejména o to včas a dostatečně informovat obyvatelstvo o přírodních katastrofách, možnosti pomoci a také zprostředkovat dialog mezi organizací a obyvatelstvem postiženým například přírodními katastrofami.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.