Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Štefan Füle ujišťuje parlament: "Na Krym jsme nezapomněli"

Štefan Füle ujišťuje parlament: "Na Krym jsme nezapomněli"

Publikováno: 17.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Členové parlamentního zahraničního výboru vyzvali k ratifikaci dohody o přidružení Ukrajiny a dalším akcím proti Rusku, pokud nedokáže zmenšit vyostření současné krize.

Poslanci debatovali se Štefanem Fülem, eurokomisařem z České republiky zodpovědným za rozšiřování EU a politiku sousedství, ve Štrasburku před mimořádným zasedáním středeční Rady.

Eurokomisař Füle, který začal debatu, řekl členům: „Krize ve východní Ukrajině nepolevila. Každý den přijímáme další a další alarmující zprávy o ztrátách. Činnosti ilegálních ozbrojených separatistických skupin zůstávají zdrojem hlubokého znepokojení. Bojovníci stále okupují budovy a hraniční místa, drží desítky lidí v zajetí a ohrožuje územní integraci a nezávislost Ukrajiny a bezpečnost svých občanů."

„Nevinní civilisté, včetně žen a dětí, jsou uvězněni v křížové palbě. Musíme udělat vše, co je v našich silách pro jejich ochranu a podporu. Každý zabitý civilista je pro nás příliš mnoho," zdůraznil.

Český úředník pokračoval: „Nárůst počtu vysídlených osob je pro nás také znepokojující. To podtrhuje význam podpory práce humanitárních organizací. Je základem zajistit ochranu a poskytování lékařské pomoci všem ukrajinským civilistům, kteří to potřebují, bez ohledu na to, kdo ti lidé jsou a kde se nacházejí."

Dále eurokomisař řekl, „existují znepokojující zprávy týkající se dodržování lidských práv, ne pouze na východní Ukrajině, ale také na Krymu, který zůstává nelegálně připojen k Rusku a kde proběhly nejvíce dramatické změny v situacích menšin a užívání lidských práv.“

Německý poslanec Knut Fleckenstein řekl: „Zprávy o situaci ve východní části Ukrajiny, zejména v Doněckém a Luhanském regionu, jsou stále více a více znepokojující. Počet vysídlených ukrajinských občanů trpí kvůli nejistotě a nestabilní situaci v zemi. Je politováníhodné, že navzdory příměří, které bylo nabídnuté ukrajinským prezidentem v červnu, boj pokračuje, "řekl.

„Žádáme všechny zúčastněné strany k zastavení násilí a přispění k nalezení trvalého politického řešení. Žádné udržitelné řešení krize nebude dosaženo vojenskými způsoby. Proto musí ukrajinská vláda získat co největší podporu pro mírový plán a jeho iniciativami začít inkluzivní národní dialog, který bude respektovat zájmy ukrajinských občanů ve všech částech země.“

Pokud se Rusko nebude snažit uklidnit vyostřování situace, nebo naplňovat naše požadavky, potřebujeme mít vůči němu v záloze příslušné kroky," řekl poslanec Evropské lidové strany Jacek Sarysuz-Wolak.

„Ve znamení naší podpory a solidarity vůči Ukrajině by měl Evropský parlament rychle pokračovat s ratifikací dohody o přidružení," uzavřel polský europoslanec.

Český člen Parlamentu Jiří Maštálka uvedl: „I když si myslím, že pozitivní je, že dnes diskutujeme na tomto téma, měli jsme začít mnohem dříve, než na dohodě o přidružení v listopadu 2012. Dohoda o přidružení je jedním z faktorů, které vedly k této občanské válce. EU by měla být více objektivní."

„Sto let po začátku první světové války dnes čelíme válce na evropském kontinentu, jsme svědky fašistických tendencí a humanitární katastrofy,“ litoval Maštálka.

Nakonec Johannes Cornelis van Baalen, člen parlamentní skupiny ALDE, naléhal: „Co bychom měli udělat, je vyžadovat akci z Ruské strany, ne o Rusku mluvit. Ale pokud ta akce nebude dobrá, měli bychom přijít s dalšími sankcemi, protože si myslím, že je to jediný způsob, jak udržet Rusko na pravé straně rusko-ukrajinských hranic."

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.