Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Stavební sektor: Evropské místní vlády chtějí více využívat odpad

Stavební sektor: Evropské místní vlády chtějí více využívat odpad

Publikováno: 24.4.2015 , Autor: Lenka Dostálová, kancelář Brusel

Evropská unie chce zvýšit využívání finančních zdrojů v sektoru stavebnictví a úspěšně zapojit lokální vládní instituce a podpořit tak regiony, které jsou v tomto odvětví méně rozvinuté. V reakci na návrhy Evropské komise je Výbor regionů znepokojen přehlédnutím role místních a regionálních orgánů, přestože v jejich kompetenci je místní rozvoj bydlení a účinné využívání zdrojů. Podle Csaba Borboly, předsedy okresní Harghitské rady v Rumunsku, by měly být přijaty výzvy k dalším investicím Evropské unie při překonávání problémů v rozvoji udržitelných budov a rozšíření lokální zelené infrastruktury.

Evropský stavební sektor spotřebovává zhruba polovinu všech vytěžených surovin a produkuje asi třetinu veškerého odpadu. Evropská komise přezkoumávající cyklus stavební výroby usiluje o zlepšení situace za pomoci evropských finančních zdrojů. Projev pana Borboly v Bruselu byl nakloněn návrhům na změny, ale zároveň vyvolal obavy: Evropská unie je odpovědná za realizace a národní legislativu, podporuje místní obchod a podává informace investorům, na druhé straně ale ignoruje lokální a regionální autority. ,,Zlepšení účinného využívání zdrojů v sektoru stavebnictví je obrovský celosvětový problém a Evropa musí jít příkladem v dokonalém využívání materiálů, spotřebě energie a vody, stejně jako v efektivnějším nakládání s odpady. Komise táhne za jeden provaz se současnými politiky a stanovuje nové plány na podporu využívání zdrojů ve stavebnictví,´´dodal Borbola.

Vývoj ukazatelů Evropské unie pro měření a zvýšení efektivity využívání přírodních zdrojů v sektoru stavebnictví je základním kamenem současných návrhů Evropské komise. Výbor shromáždění místních a regionálních zástupců Evropské unie se domnívá, že je nutné postarat se o zlepšení místní ekonomiky a přispět k vytváření udržitelného hospodářství, ovšem je zapotřebí mnohem větší přehlednosti při určování těchto směrů. Evropská unie dále musí zvážit využití tradičních materiálů, např. dřeva, doplněných pomocí nových technologií o produkty recyklace stavebního a demoličního odpadu. Také chce nabízet lepší podmínky klientům, dodavatelům a developerům v odvětví stavebnictví. Správným krokem není pouze směr zeleného stavebnictví. Zelené budovy šetří finanční prostředky, ale pro maximální využití jejich potenciálu musí být podpořeny efektivním managementem a úzkou spoluprací mezi vlastníky a vládami na lokálních a regionálních úrovních.

Výbor uznává hospodářský, sociální a environmentální potenciál, který stanovují evropská pravidla pro lepší řízení zdrojů zeleného stavebnictví a vytváření nových pracovních míst. Nicméně kvůli velkým regionálním rozdílům a rostoucímu tlaku na lokální vládní financování vyzývá Výbor Evropskou unii, aby vytvořila kompenzační mechanismus na pomoc méně rozvinutým regionům. Takto by měly být splněny výzvy k vytváření udržitelných budov a rozšíření zelené infrastruktury v těchto regionech. Venkovské oblasti a malá, až středně velká města by měly být podpořeny investicemi a výzkumem nových technologií prostřednictvím financí z Evropské unie, např. programem Horizont 2020.

Originál článku zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.