Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Standardy EU pro testování na zvířatech ve světě vedou

Standardy EU pro testování na zvířatech ve světě vedou

Publikováno: 13.5.2015 , Autor: Lenka Dostálová, kancelář Brusel

Odpovědnost a dobré životní podmínky zvířat, která jsou užívána k testování léčiv, jdou ruku v ruce, argumentuje členka Evropského parlamentu Françoise Grossetête.

Testování na zvířatech a jejich ochrana během výzkumných procesů jsou vždy emotivní záležitostí. Zabývání se zdravím je v mé politické agendě velmi vysoko, takže považuji za zodpovědné a primárně důležité při výzkumech využívat zvířata. Můj závazek k dobrým životním podmínkám zvířat je konstantní a neochvějný. Domnívám se, že dobré životní podmínky zvířat mají prvořadý význam, a jsou klíčovým zájmem evropských občanů, což je důvod, proč jsem se také podepsala pod Eurogroup for Animals při evropských volbách v roce 2014. Nyní jsem reportérkou Evropského parlamentu pro přezkoumání regulace veterinárních léčiv a jedním z cílů bude zlepšení životních podmínek zvířat.

Evropská unie je v této oblasti lídrem na mezinárodní úrovni a taktéž při prosazování vysokých standardů ochrany dobrých životních podmínek zvířat. Revize směrnice EU z roku 2010 o ochraně zvířat používaných pro vědecké účely byla správným krokem kupředu, je totiž jedním z nejvíce restriktivních regulačních rámců pro testování na zvířatech ve světě. Jsem hrdá, že jsem byla součástí tohoto posunu dopředu- zvýšila se úroveň standardů dobrých životních podmínek zvířat v celé Evropě a zároveň je zajištěno, že budeme i nadále vedoucím hráčem v biomedicínském výzkumu. Jedním z hlavních úspěchů směrnice bylo zavedení povinného etického zhodnocení výzkumných projektů zahrnujících zvířata, předem než budou uskutečněny.

Myslím si, že stanovené zásady skutečně vytvoří páteř našeho regulačního rámce o používání zvířat pro vědecké účely. Bude zaručeno, že zvířata budou zapojena pouze v testech, které jsou nezbytně nutné, a pokud nebude nalezena žádná alternativa. Tato zvířata by neměla trpět, nebo co možná nejméně a bude jich použito pouze nejmenší množství potřebné pro experimenty. Směrnice pro ochranu zvířat používaných pro vědecké účely je stabilní a můžeme zajistit, že se bude držet krok s vědeckým a technologickým pokrokem. Kdyby měla být zrušena, museli bychom se vrátit k předchozí situaci, která byla mnohem horší, zejména pokud jde o ochranu zvířat.

Pokud by se testování na zvířatech zcela zakázalo, mělo by to obrovské negativní dopady na vývoj nových léků a na přístup pacientů k nim. Existují zkrátka případy, kdy se testování na zvířatech vyhnout nelze. Všechny hlavní lékařské průlomy v minulém století byly přímo či nepřímo závislé na vědeckých výzkumech a na zapojení zvířat. Neměli bychom být naivní; dávám přednost vidět zvířata používat pro výzkum zde, pod evropskou záštitou, a za zabezpečení etického posouzení případu, spíše než v jiných zemích, kde jsou ignorovány i ty základní standardy dobrých životních podmínek zvířat.

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.