Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Spolupráce členských zemí EU je nezbytná v boji proti terorismu

Spolupráce členských zemí EU je nezbytná v boji proti terorismu

Publikováno: 1.12.2015 , Autor: Aneta Křičková

Parlamentní zpravodajka pro předcházení radikalizaci a náboru evropských občanů teroristickými organizacemi, Rachida Dati, upozornila na skutečnost, že Evropa zaostává v boji proti radikalizaci, protože vlády spolu dostatečně nespolupracují.

Rachida Dati vyzvala EU, aby „vytvořila model pro de-radikalizaci“. Vtomto směru jsou především mladí lidé nejvíce ohroženou skupinou, jelikož u nich hrozí nebezpečí, že mohou být zlákáni teroristickými organizacemi. Ztohoto důvodu tak představují „tikající časované bomby".

Monika Hohlmeier z Evropské lidové strany poznamenala, že „Teroristé nejsou jen mladí, nezaměstnaní lidé, kteří pocházejí ze znevýhodněného prostředí. Pocházejí ze všech vrstev společnosti. Někteří z nich jsou zcela integrovaní.“ Zároveň také zdůraznila, že středo-pravá skupina „Je velmi jasně proti každé záměně migrace s terorismem, nebo jakémukoliv podezřívání muslimů. Musíme podporovat mezináboženský dialog."

Dati také zdůraznila nutnost Systému celoevropské evidence jmen (PNR). Evropský parlament v současné době vypracovává zprávu o založení PNR EU, která je projednávána již od roku 2011. Jedná se o vysoce rozporuplné téma, jelikož někteří europoslanci se bojí, že takovýto mechanismus by mohl ohrozit soukromí občanů. Následující z témat, které by mělobýt řešeno, je systematická kontrola vnějších hranic EU.

Dalším problémem, na který upozornil francouzský europoslanec, je financování terorismu.V této souvislosti si stěžoval na to, že „pokud evropské orgány chtějí sledovat podezřelé finanční toky, tak musejí žádat o informace zpravodajské služby USA, spíše než své vlastní.“

Evropská unie by všechny tyto problémy měla co nejdříve začít řešit a to s ohledem na fakt,že teroristé cíleně využívají nekoordinované spolupráce mezi členskými státy v boji proti terorismu.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.