Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Spojené státy americké přislíbily Bulharsku pomoci omezit závislost na Rusku

Spojené státy americké přislíbily Bulharsku pomoci omezit závislost na Rusku

Publikováno: 21.1.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

USA slíbilo Bulharsku pomoci snížit energetickou závislost na Ruské federaci, zatímco se Evropa vzpamatovává z posledního oznámení společnosti Gazprom o dodávkách plynu do Evropské unie.

Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických John Kerry na své návštěvě Bulharska, která proběhla ve čtvrtek 15. ledna, prohlásil, že pošle amerického vyslance pro energetickou bezpečnost a zmobilizuje americkou Export-Import Banku, aby pomohla zaplatit investice do nukleární energie, zkapalněný plyn a plynovody.

Také uvedl, že urguje Evropskou unii, aby co nejrychleji přislíbila pomoc k vyřešení této energetické otázky. Uvítal rozhodnutí Bulharska z loňského roku zastavit výstavbu plynovodu vedoucího do jižního Ruska.

„Vím, že Bulharský národ je zneklidněný touto situací, a proto chceme pomoci vaší vládě, která učinila obtížné rozhodnutí. Myslíme si, že to bylo rozhodnutí správné,“ řekl Kerry tisku po setkání s bulharským premiérem Boykem Borisovem.

S odkazem na 100 % závislost Bulharska na Rusku v oblasti dodávek plynu dodal: „Důležité je diverzifikovat dodávky plynu - není to nijak míněno proti Rusku. Je to prostě realita. Žádná země by neměla být plně závislá na jiné zemi kvůli dodávkám energie.“

Ale varoval Moskvu, která je úzce spojena s bulharským obchodem a politikou, aby se nevměšovala do interních záležitostí. „Jsme připraveni být Bulharsku po boku v tomto čase ekonomické a bezpečnostní nejistoty,“ uvedl Kerry.

Také naléhá na Bulharsko, aby pokračovalo v boji proti korupci za účelem ochrany jeho suverenity a přílivu zahraničních investorů. „Jde o vytvoření půdy pro investice a ochrany státu před těmi, kteří zneužívají situace,“ řekl.

Borisov uvítal Kerryho podporu ze strany americké firmy Westinghouse rozšířit jadernou elektrárnu Kozloduj. Poznamenal, že probíhá moratorium na průzkum bulharských plynových zásob.

Také předložil návrh na externí pomoc Bulharsku s výstavbou „centra“ pro obchod s plynem na jeho hranicích s Tureckem. Ukrajinský velvyslanec v Evropské unii Konstantin Yeliseyev řekl EUobserveru, že Turecko však zůstává skeptické: „Důležitá je reakce Turecka, které zatím mlčí.“

Článek dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.