Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Snaha o vymýcení malárie

Snaha o vymýcení malárie

Publikováno: 12.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Prevence pomocí insekticidních sítí a ošetření vnitřních prostor postřikem je jedním z nejlepších způsobů, jak vyhrát boj proti malárii.

Malárie je jednou z nejnebezpečnějších chorob na světě, v roce 2012 na ni zemřelo okolo 627 000 lidí, z nich bylo nejvíce afrických dětí. Podle odhadů Organizace spojených národů malárie zabije každou minutu jedno dítě. Jedná se tedy o onemocnění, které musí být zastaveno.

Jedním z nejúčinnějších nástrojů v boji proti malárii je ochrana lidí proti komářímu bodnutí používáním insekticidních sítí a postřiků. Proto byli ke spolupráci přizváni členové společností, které vyrábějí insekticidní prostředky. Dohromady tyto společnosti investovaly stovky milionů dolarů do výzkumu a vývoje těchto prostředků.

Insekticidem ošetřené lůžkové sítě se v současné době staly jedním z nejmocnějších nástrojů v boji proti malárii. Nedávný výzkum ukazuje, že používání takto ošetřených sítí snižuje počet nakažených malárií až o 50%.

Za poslední čtyři roky bylo do subsaharské části Afriky dodáno na 500 milionů sítí. Insekticidní spreje byly dalším důležitým krokem proti malárii. Při aplikaci spreje na minimálně 80% domácností v komunitě se jedná o velmi efektivní nástroj.

V roce 2012 bylo pomocí sprejů chráněno 135 milionů lidí a 40 zemí v Africe doporučuje jejich používání.

Mezi lety 2000 a 2012 globální úmrtnost na nákazu malárií klesla o 42% a konzervativní odhad je, že insekticidy pomohly zachránit život více než třem milionům dětí.

V letošním roce bylo mottem Světového dne proti malárii „Investovat do budoucnosti. Porazit malárii“. Důležitým faktorem je spolupráce veřejného a soukromého sektoru, překonat finanční překážky a zabývat se hrozbou přenosu nemocí komáry i v budoucnu.

Pro zvýraznění úlohy podniků vyvíjejících insekticidní prostředky byla zahájena kampaň s názvem Block the Bite, jejímž cílem je zvýšit povědomí o nebezpečných chorobách přenosných komářím bodnutím na člověka.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.