Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Směrnice na ochranu dat

Směrnice na ochranu dat

Publikováno: 13.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Dvacet let je ve vědě bráno jako celá věčnost. Současná pravidla na ochranu osobních údajů jsou stará téměř dvě desetiletí. Je proto načase, tato pravidla aktualizovat.

Nejenže technologie se výrazně posunula kupředu, ale způsob jakým používáme a zpracováváme data se také změnil. Dne 11. března Evropský parlament diskutoval o legislativním balíčku, který by zajistil větší kontrolu a bezpečnost online dat, modernizoval standardy a přispěl k zavedení nových pravidel pro podniky a vnitrostátní orgány.

V průběhu tohoto týdne Evropský parlament rozhodne o tom, jak by měly být osobní údaje v budoucnu chráněny a spravovány. Návrh na ochranu osobních údajů předpokládá přísnější tresty pro problematické společnosti nebo silnější a nezávislejší orgány pro ochranu osobních údajů. Ale co je nejdůležitější, uživatelé by měli mít právo na vymazání tedy „zapomenutí“ svých online profilů.

Jan Philipp Albrecht, který je zodpovědný za řízení a aktualizaci pravidel na ochranu osobních údajů v Evropském parlamentu sdělil, že „Evropští podnikatelé budou díky této strategii přesně vědět, jaká pravidla mají dodržovat a nebudou tudíž nuceni studovat 28 různých vnitrostátních právních předpisů.“

Německý představitel politické frakce Zelených dodal: „Nová pravidla budou chránit Evropany před žádostmi o přístup k jejich osobním informacím od zahraničních vlád. Nařízení rovněž omezí možnosti obchodování s našimi osobními údaji bez našeho vědomí či souhlasu.“

Evropský parlament bude rozhodovat i o pravidlech týkajících se přeshraničního zpracování osobních údajů v oblasti policejní a justiční spolupráce, jejž mají za úkol chránit domácí i přeshraniční převody dat.

Dimitrions Droutsas, člen sociálních demokratů, který je zároveň zodpovědný za tento legislativní návrh řekl: „V případě, že bude směrnice o ochraně osobních údajů schválena, přinese významné zlepšení se zpracováním osobních údajů a usnadní tak práci policii a soudním orgánům v trestních věcech. Je tedy třeba chránit práva našich občanů, aniž by tím byla současně obětována schopnost policie bojovat proti zločinu.“

Jednání s Radou budou zahájena, jakmile členské státy předloží své stanovisko k návrhu. Cílem Evropského parlamentu je dosáhnout dohody do konce roku 2014.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.