Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Slučitelnost ekonomického růstu s politickou odpovědností, legitimitou a efektivitou

Slučitelnost ekonomického růstu s politickou odpovědností, legitimitou a efektivitou

Publikováno: 10.9.2015 , Autor: Aneta Křičková

V rámci publikace vydané v září 2015 se autor Fabian Zuleeg vyjadřuje k tématu slučitelnosti ekonomického růstu s politickou odpovědností, legitimitou a efektivitou. Tato publikace vyšla pod záštitou Evropského politického centra (odkaz na oficiální stránky zde).

Po letech hospodářské krize, vedoucí k významným změnám v ekonomické správě na úrovni Evropské unie, zejména v rámci eurozóny, nastal čas pro to, aby se z dlouhodobého hlediska zvážily politické a ekonomické důsledky této nové situace, a to zejména pro proces hospodářské integrace. Z tohoto důvodu je podle Fabiana Zuleega zásadní určit postupy pro zajištění dlouhodobé stability a poskytnout orgánům EU dostatečnou politickou legitimitu pro výkon této nové role v systému.

Zuleeg dále zvažuje roli eura. Autor odmítá možnost jeho zrušení a to na základě přesvědčení, že zavedení eura vytvořilo závislost, která dělá z jakékoliv snahy na ukončení tohoto procesu velmi nákladnou záležitost. Zatímco z ekonomického pohledu, odchod jednoho členského státu z eurozóny by mohl být teoreticky zvládnutelný (ale nákladný, zejména pro danou zemi), tak z dlouhodobého hlediska by vzniklé politické náklady mohly vést k narušení celého evropského integračního procesu. Současná situace tak nadále dle autora zůstává nestabilní jak politicky, tak ekonomicky, a z tohoto důvodu je nutné provést další reformy.

Zde odkaz na celý článek Fabiana Zuleega.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.