Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Setkání s komisařkou Creţu a regionálních zástupců v Bruselu

Setkání s komisařkou Creţu a regionálních zástupců v Bruselu

Setkání s komisařkou Creţu a regionálních zástupců v Bruselu

Publikováno: 24.5.2016 , Autor: Markéta Kubová

Dne 17. 5. 2016 se konalo v budově “Conference Albert Borschette” setkání s evropskou komisařkou pro regionální politiku Corinou Creţu. Konference byla zaměřená na tři témata: migraci, městskou agendu a její zjednodušení a budoucnost kohezní politiky po roce 2020. Komisařka se rovněž zajímala o praktické zkušenosti regionů, výzvy, kterým čelí, a řešení, jež byla zajištěna v souvislosti s těmito tématy.

Migrace, první bod tohoto setkání, uvedla Komisařka Cretu slovy: „Současná migrační krize změnila politické priority v Evropské unii. Komise je připravena pomoci. Migrace je výzvou pro Evropu a nikdo se s ní nemůže vyrovnat sám. Naše fondy mohou samozřejmě podporovat řadu mimořádných opatření, včetně fondu pro Azyl, migraci a integraci.“ Poté vyzvala zástupce z regionů, aby se podělili s ostatními zúčastněnými se svými zkušenostmi s migrační problematikou.

Jako první se ujala slova Madelen Charysczak, která ve své prezentaci představila projekt YFI, jenž přináší nové příležitosti pro migranty a uprchlíky ve Švédsku jak se uplatnit na trhu práce a naučit se švédskému jazyku. Jedná se o pracovní pozice jako certifikovaný kuchař, ošetřovatelka či stavební specialista. Rovněž poukázala na dlouhodobější vize a cíle, jež budou směřovat zejména k mladistvým a jejich přechodu k dalšímu studiu nebo získání zaměstnání.

Druhým bodem jednání byla městská agenda související s migrační krizí. Jak podotkla komisařka Cretu, města nesou velkou zátěž, co se migrační politiky týče, a je třeba jim pomoci. „Musíme zlepšit využívání finančních prostředků Evropské unie a právních předpisů. Taktéž zlepšit výměnu znalostí a expertiz, které už máme. Cílem je přijít s konkrétními návrhy, které posílí evropské odpovědi na tyto a jiné výzvy. Lze také počítat s finanční podporou z EFRR (Evropský fond pro regionální rozvoj), která bude investována do městských oblastí v letech 2014-2020.“ K městské agendě a migrační problematice se následně vyjádřil Volker Löwe, představitel města Berlín. Ten zúčastněné seznámil s berlínským projektem „Sousední matky“, jenž se snaží uprchlické ženy – rovněž ženy s migrační minulostí naučit německý jazyk a nalézt jim vhodné zaměstnání. Taktéž se zaměřuje na mladou generaci, jíž se snaží poskytnout školky, dvojjazyčné vzdělávání, zdravotní péči a dětská práva. „Projekt můžeme považovat za velmi úspěšný, nejenomže získal jedenáct národních a mezinárodních cen, ale mezi lety 2004-2015 bylo proškoleno 406 matek, z nichž je současně aktivní 74. V budoucnu se chceme zaměřit i na menší oblasti než je město Berlín,“ uzavřel Volker Löwe.

Závěrečným bodem zasedání byla budoucnost kohezní politiky po roce 2020. Komisařka Cretu uvedla, že Evropská komise identifikovala čtyři oblasti, na jejichž zlepšení se bude v budoucnu klást důraz. Je to flexibilita, výkon, správa ekonomických záležitostí a zjednodušení agendy. Dále si kladla otázky: „Jak může být systém politiky soudržnosti radikálně zjednodušen, pokud bude kladen důraz spíše na jeho výkonost než na jeho legalitu a pravidelnost? Jak můžeme lépe reagovat na nové výzvy, aniž by byla ohrožena stabilita dlouhodobých investičních strategií?“ Jak již předtím podotkla, na tyto otázky nebude lehké najít odpověď a je nutné k tomu přistupovat s otevřenou myslí a přijít s inovativními odpověďmi.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.