Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Šesté kohezní fórum

Šesté kohezní fórum

Publikováno: 28.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Od 8. do 9. září 2014 bude Evropská komise pořádat v Bruselu již šesté kohezní fórum. Fóra se zúčastní více než 700 představitelů institucí Evropské unie, národních, krajských a městských úřadů, sociálních a ekonomických partnerů, představitelů nestátních organizací a akademické oblasti.

Kohezní fórum se bude zaměřovat na vztah mezi strukturálními reformami, fiskální konsolidací a veřejnými investicemi v kontextu evropského hospodářství, které je charakteristické pomalým růstem a vysokou nezaměstnaností.

Hlavním cílem Fóra je diskuze nad tím, jak nové programy kohezní politiky, které budou zahájeny v roce 2014, přispějí k oživení evropské ekonomiky. S rozpočtem více než 350 mld euro může kohezní politika hrát klíčovou roli v podpoře investic směřujících do posilnění růstu a tvorby pracovních pozic v období 2014-2020.

Aby se maximalizoval dopad těchto investic, podstoupila kohezní politika rozsáhlou reformu. Tato reforma si klade za cíl soustředit zdroje na klíčová růstová odvětví v souladu se strategií Evropa 2020 a pevně propojit politiku s evropským semestrem a postupy pro správu ekonomických záležitostí Evropské unie. Dalším cílem reformy je zvýšit efektivitu kohezní politiky prostřednictvím větší orientace na výsledek a vytvoření vhodných rámcových podmínek pro investice.

Účastníci budou diskutovat o tom, jaká politika by měla být prosazována, aby se podpořilo rychlé a silné oživení ekonomiky a bude diskutován i přínos evropských investic.

Tématické workshopy se budou zaměřovat na efektivní poskytování evropských strukturálních a investičních fondů, na roli dobře fungující správy, partnerství a místní rozvoj.

Kohezní fórum je jedinečnou příležitostí k diskuzi se všemi zúčastněnými stranami o tom, jak v následujících letech politiky EU můžou zlepšit životní podmínky a příležitosti pro všechny občany Evropské unie.

Delegaci za Českou republiku povede náměstek ministryně pro Národní orgán pro koordinaci Daniel Braun.

Šestého Kohezního fóra se zúčastní také zástupce Evropské kanceláře Plzeňského kraje v Bruselu Zbyněk Prokop a zástupce Jihočeského a Královéhradeckého kraje v Bruselu René Příhoda.

Fórum se bude konat v budově Evropské komise Charlemagne Building v Bruselu.

Více informací naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.