Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Selhání Evropské unie při diskuzích o zastavení ruských sankcí proti Ukrajině

Selhání Evropské unie při diskuzích o zastavení ruských sankcí proti Ukrajině

Publikováno: 3.12.2015 , Autor: Lukáš Šejvl

Rusko připravuje obchodní sankce proti Ukrajině po jedenáctihodinovém jednání o jejich pozastavení. Alexei Ulyukayev, ruský ministr obchodu, prohlásil, že ukončení sankcí před prvním lednem 2016 není pravděpodobné.

Ukrajinský ministr zahraničí, Pavlo Klimkin, označil ruské požadavky za absurdní a nepřijatelné. Evropská komisařka pro obchod, Cecilia Malmstroem, oznámila, že by se odborníci mohli sejít opět příští týden. Malmstroem také dodala, že EU své dohody s Ukrajinou měnit nebude. „Prvního ledna vejdou v platnost všechny dohody (DCFTA - Deep and Comprehensive Free Trade Area) o volném obchodu mezi Ukrajinou a EU,“ řekla.

Pakt DCFTA je navržen tak, aby pomohl ukrajinské ekonomice osamostatnit se od ruského vlivu, a zároveň byl v souladu s jednotným trhem EU. Tento pakt podle některých expertů znamená průlom v ukrajinsko-evropských vztazích, zároveň jejich podepsáním ukrajinská vláda ukazuje, jakým směrem se chce od Euromaidanu ubírat. Kvůli konfliktu se snížil ukrajinský export zemědělských produktů do Ruska o 75 %. Tyto ztráty však nemusí být konečné.

Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová již dříve oznámili, že budou oběma stranám nápomocni při jednání o podmínkách zrušení sankcí. Deset států EU - Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Řecko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko - vyzvalo tento týden dopisem předsedu Rady EU, Donalda Tuska, aby svolal summit na toto téma.

Nizozemský premiér, Mark Rutte, který přebírá k 1. lednu předsednictví Evropské rady, prohlásil: „Jednání stále pokračují.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.