Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Šéfka UNICEF: Finanční krize nemůže omluvit umírání dětí

Šéfka UNICEF: Finanční krize nemůže omluvit umírání dětí

Publikováno: 18.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

„Bolestivé škrty ve španělském rozpočtu nemohou znamenat současně škrty v rozpočtu pro španělskou kampaň UNICEF,“ řekla Marta Arias ředitelka UNICEF.

„Žádná krize nemůže omluvit úmrtí malých dětí kdekoliv na světě. Vyspělé země mají stále dost zdrojů na udržení spolupráce,“ dodala v interview pro Euractiv.

Stejně jako Madrid je ve finančním deficitu celá země, která přestala dotovat sociální programy. Mezi lety 2010 a 2012 se rozpočet na rozvoj a spolupráci s rozvojovými zeměmi snížil o 67%. Vláda premiéra Mariana Rejoy se zavázala o navrácení se do standardů před krizí, pokud se ekonomický stav země zlepší v letech 2015 a 2016.

Španělské škrty měly velký dopad, dle UNICEF španělské dotace pomohly v roce 2012 zachránit skoro 90 000 dětí ohrožených podvýživou.

V Bolívii je díky lepšímu přístupu k zdravotníkům na živu více než 230 000 dětí. A v Mozambiku více než 1,6 milionu dětí dostalo vakcínu, která jim zachránila život. Tento program, založený v Madridu, začal fungovat již před 20 lety.

UNICEF chce zvýšit povědomí o výhodách této mezinárodní spolupráce a chce obnovit tyto druhy spolupráce co nejdříve.

„Naší největší výzvou je ukázat lidem, že španělské škrty mají velký dopad na zdravotní pomoc pro malé děti v jiných zemích,“ dodala Arias.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.