Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Šéf NATO představil nový plán pro východní Evropu

Šéf NATO představil nový plán pro východní Evropu

Publikováno: 30.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Summit v Minsku v úterý (26. srpna) nepřinesl průlom v konfliktu na Ukrajině, mezitím NATO oznámilo odvážný nový plán pro východní Evropu.

Na události byli viděni představitelé Běloruska, Kazachstánu a Ruska, kteří vytvořili celní unii. Setkali se s prezidentem Ukrajiny a třemi komisaři před tím, než ukrajinští a ruští vůdci přerušili dvouhodinový rozhovor.

Rusko a Ukrajina se dohodly pouze na oživení „kontaktní skupiny", což znamená setkat se v nejbližších dnech, s největší pravděpodobností v Minsku.

Summit v Minsku se konal uprostřed stále se stupňujícího napětí na východní Ukrajině. Ukrajinské síly zadržely 10 ruských výsadkářů na svém území téhož dne, zatímco Reuters hlásil, že „zelení mužíčci," parašutisté bez státní insignie, kteří byli podle všeho Rusové, dorazili do ukrajinské vesnice Kolosky.

Poroshenko řekl, že kontaktní skupina se bude zabývat možností příměří, uzavření ukrajinsko-ruských hranic a uvolňováním „nezákonně zadržených občanů Ukrajiny" v Rusku.

Putin i nadále tvrdí, že Rusko nemá na bojích účast.

K zajatým ruským výsadkářům řekl: „Ještě jsem neobdržel zprávu od Ministerstva obrany, nebo generálního štábu. Ale první věc, kterou jsem slyšel je, že hlídali hranice a že by mohli být na ukrajinském území omylem".

Dodal, že nemá žádný vliv na proruské rebely na Ukrajině: „Příměří není naše věc, to je vnitřní záležitostí Ukrajiny".

Dále také pohrozil, že uzavře ruské trhy ukrajinskému zemědělství a uloží vyšší cla na ukrajinské zboží v případě, že ratifikuje smlouvu EU o volném obchodu.

Mezitím delegáti EU zdůraznili potřebu pomoci ukrajinským civilistům a uzavřít novou dohodu o dodávce plynu před zimou.

Šéfka zahraničních věcí EU Catherine Ashtonová uvedla: „Teď je sice léto, ale zima se blíží a jsou místa ve východní Ukrajině, které nemají žádnou energii, nemají schopnost zajistit vytápění ".

Komisař EU pro energetiku Günther Oettinger uvedl, že Ukrajina a Rusko by se měly zaměřit na „prozatímní" dohody o cenách zemního plynu, aby se zabránilo vypnutí plynu na Ukrajinu a do zemí EU.

Nato promlouvá

Poroshenko, který si potřásl rukou s Putinem v symbolickém gestu, řekl: „V Minsku se rozhodne o osudu světa a Evropy".

Jeho prohlášení, na základě závažných důsledků ruského útoku na svého souseda, zopakoval šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Generální tajemník NATO v rozhovoru pro The Guardian uvedl, že v úterý aliance plánuje zřídit nové základny ve východní Evropě.

Na summitu NATO ve Walesu příští týden, by mělo dojít k vytvoření sil pro rychlou reakci na jakoukoliv ruskou akci proti zemím NATO, jako jsou Estonsko a Lotyšsko.

„Jde o to, že každý potenciální agresor by měl vědět, že by se jednalo o útok na spojence NATO a že potkají nejen vojáky z této konkrétní země, ale vojáky z celého NATO," řekl.

Na otázku, zda síla bude mít „trvalé" zařízení na východě, Rasmussen řekl: „Stručná odpověď zní ano. Naši východní spojenci budou spokojeni, když uvidí, co je vlastně nového v připraveném akčním plánu".

NATO a Rusko v roce 1997 dosáhlo „základní dohody" o zákazu rozmístění trvalých nových vojenských základen v členských státech NATO, kteří jsou z bývalé železné opony.

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla na nedávné návštěvě Lotyšska, že smlouva je stále v platnosti.

Ale pro ostatní, jako je Estonský prezident Toomas Ilves, je ruská válka na Ukrajině výsměchem dohody.

Estonský prezident zveřejnil ve středu na tweetu, že stanovy z roku 1997 říkají: „žádné trvalé základny u nových členů v současném a dohledném bezpečnostním prostředí "."

Dodal, že „Důkazní břemeno prokázat bezpečnostní prostředí z roku 1997 se nezměnilo. Po ruské invazi v Gruzii, Ukrajině, Krymu, jsme stále v říši divů ".

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.