Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Šéf FIFA terčem kritiky v nové kampani Evropského parlamentu

Šéf FIFA terčem kritiky v nové kampani Evropského parlamentu

Publikováno: 9.2.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Evropský parlament v Bruselu byl ve středu 21. ledna svědkem zahájení puče na 78letého prezidenta Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA), který je ve funkci již od roku 1998 a který je obklopen korupčními skandály.

„Potřebujeme revoluci,“ řekla Bonita Mersiades, bývalá australská fotbalová funkcionářka a jedna z konspirátorů.

Cílem puče je FIFA. „Nejvyšší světový fotbalový orgán má „mizernou pověst“ a něco se tedy musí udělat,“ uvedl Ivo Belet, belgický středopravicový člen Evropského parlamentu. Belet spolu se dvěma dalšími poslanci vládnoucí konzervativní strany Emmou McClarkinovou a Damianem Collinsem zorganizovali ve středu meeting s názvem „Nová FIFA nyní“.

Samozvané „hnutí“ žádá Mezinárodní federaci fotbalových asociací, aby poskytla větší „demokracii, průhlednost a zodpovědnost.“

„Všem nám jde o fotbal,“ řekla McClarkinová a dodala, že láska by neměla zaslepit fanoušky v otázce absence „dobrého řízení“. „Sport by se měl řídit sám, ale máme povinnost zakročit, pokud to nefunguje.“

Mersiadesová, sportovní konzultantka, která dříve pracovala jako správkyně Australské fotbalové asociace, souhlasila. Kritizovala vyšetřování korupčního skandálu z roku 2012. „Kdo kdy slyšel o nezávislém vyšetřování prováděným někým, kdo je placen organizací, kterou vyšetřuje?“, ptala se.

David Triesman, člen britské Sněmovny lordů a bývalý předseda Anglické fotbalové asociace, řekl členům Evropského parlamentu, že FIFA je „historicky lhostejná ke svým chybám.“ „Fotbal musí vstoupit do reálného světa.“

Usadil Seppa Blattera, 78letého prezidenta Mezinárodní federace fotbalových asociací, do centra problému. „Kdyby byl předsedou veřejného úřadu, nevydržel by ve funkci po takovéto sérii korupčních skandálů,“ řekl Triesman.

Další britský člen Evropského parlamentu Damian Collins souhlasil: „Blatter je součástí problému, ne součástí řešení.“

Blatter, který popřel jakékoli pochybení ze své strany a který kandiduje na znovuzvolení v roce 2015, nebyl na tuto událost pozván.

Také UEFA je proti jeho znovuzvolení prezidentem. Ale nebude to nic platné, pokud se pouze jedna ze šesti světových federací zapojí do výběrového řízení.

Evropská komise má však svázané ruce. Podle Lisabonské smlouvy z roku 2009 nemá žádné pravomoci v oblasti sportu. A i kdyby dokázala prosadit práva týkající se sportu a uplatnit je v členských státech EU, neměly by žádnou jurisdikci v rámci nezávislé mezinárodní organizace.

Nastává otázka: Kdo má pravomoc udělat reformu? Podle dánské europoslankyně Esther de Lange by mělo převzít odpovědnost Švýcarsko, kde má FIFA své sídlo.

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.