Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Schaerbeek: Počet svateb na oko klesá

Schaerbeek: Počet svateb na oko klesá

Publikováno: 2.6.2016 , Autor: Kateřina Kuthanová

Podle statistických údajů policejní jednotky z policejní oblasti Brusel-Sever byl zaznamenán mezi léty 2004 a 2014 pokles svateb s ilegálními přistěhovalci, ke kterým dochází v oblasti Schaerbeeku, a to z 40 % na 21 %. „Zvýšení počtu pozastavení či zamítnutí svatby hrálo zásadní roli v poklesu množství těchto svateb na oko,“ uvedl Bernard Guillaume, vedoucí kanceláře État Civil (LB).

Obec Schaerbeek oslavila v roce 2014 527 svateb. Došlo k 37 pozastavení svateb, 28 zamítnutí ze strany obce a k 11 odvoláním ze strany párů.

„Jedná se o běžný jev, který umožňuje nelegálním přistěhovalcům snadněji získat povolení k pobytu stejně tak jako využívat sloučení rodin,“ pokračuje Bernard Guillaume. V současné době se setkává s oblibou i legální soužití. V roce 2014 bylo zaznamenáno 302 takového druhu soužití, 38 pozastavení, 35 zamítnutí a 12 odvolání. „Spousta ilegálních přistěhovalců volí tuto cestu, a to buď přímo, nebo poté, co je jim svatba odepřena. Co se týče práva pobytu, soužití poskytuje téměř stejné výhody, jako má manželství, ale nabízí menší množství nevýhod,“ zdůrazňuje Guillaume.

Pro rok 2015 je již k dispozici první tendence, která se týká svateb a legálního soužití. Svateb bylo pozastaveno 24 a zrušeno 9. Co se týče legálního soužití, těch bylo pozastaveno 25 a zrušeno 20. „Dá se říci, že zavedení nového zákona zdvojnásobilo v roce 2014 množství zamítnutí, což mělo za následek odrazující účinek pro žadatele a zapříčinilo to snížení zamítnutí pro rok 2015.“

„Baby papíry“

Zástupce starosty v Belgii v tomto smyslu poukázal i na rostoucí jev „Baby papírů“. „Za posledních 7 nebo 8 let můžeme říci, že pár, který evokoval narození dítěte, byl u soudu rozhodujícím argumentem. Bylo to to, co zajistilo páru před soudem vítězství,“ říká zástupce starosty. „Využívání dětí je ještě vážnější tím, že nemáme žádné prostředky k tomu, abychom otcovství vyvrátili. Páry se tak ohánějí tím, že spolu mají dítě, aby odůvodnily svá navrhovaná manželství.“

LaGazette.be

Původní zdroj http://www.lanouvellegazette.be/1585223/article/2016-05-30/schaerbeek-les-mariages-blancs-en-baisse

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.