Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. San Francisco zakázalo prodej vody v plastových lahvích

San Francisco zakázalo prodej vody v plastových lahvích

Publikováno: 9.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

San Francisco zahájilo omezování prodeje plastových lahví, jde o první podobný postup ve velkém americkém městě. Jedná se o prozatím poslední akci z celé řady kroků vedoucích k omezení tvorby plastového odpadu, mezi které patří také zákaz používání plastových tašek v obchodech.

Dozorčí rada hlasovala jednomyslně pro zahájení vyřazování z prodeje a distribuce balené vody v jednorázových plastových lahvích v rámci pozemků vlastněných nebo pronajímaných městem. Zákaz začne platit na podzim tohoto roku.

„Plastové lahve s vodou způsobují obrovské zatížení pro životní prostředí. Klasické plastové lahvi trvá až 1000 let, než se biologicky rozloží,“ řekl člen Dozorčí rady David Chiu, který opatření navrhl.

San Francisco se zdá být první, kdo se pokouší nasměrovat spotřebitele směrem od používání jednorázových lahví s vodou. Dle ekologů plastové lahve zaplňují skládky a dostávají se do moře jako odpad, stejně tak je to s plastovými taškami z obchodů. Výroba, prodej a doprava lahví s vodou na jedno použití také vede k nadměrné závislosti na fosilních palivech.

„V San Franciscu jsme průkopníci v boji za životní prostředí,“ řekl Chiu. Město je každoročně zodpovědné za desítky milionů lahví, které se shromažďují na skládkách, v recyklačních centrech nebo v moři, uvedl.

Pokud vyhláška projde druhým čtením a bude podepsána starostou Edem Lee, tak si od října nebude město moci nakupovat balenou vodu a balené nápoje budou zakázány na všech akcích konaných v nemovitostech města.

Od října 2016 by se zákaz měl vztahovat i na většinu venkovních akcí, na potravinářské nákladní automobily a další mobilní prodejce prodávající nápoje na ulicích města.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.