Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rusové a Číňané chtějí kupovat evropské pasy z Malty

Rusové a Číňané chtějí kupovat evropské pasy z Malty

Publikováno: 29.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Rusové, Číňané a lidé z Blízkého východu ukázali, že mají zájem o koupi evropských pasů na Maltě.

Mluvčí britské společnosti Henley & Partners, která se zabývá manipulací s kontroverzními pasy, řekla, že „více než 200" lidí 30ti různých národností tuto možnost využilo od začátku roku 2014.

Dodala, že: „Mezi hlavní geografické oblasti, z nichž žadatelé pocházejí, jsou MENA (Blízký východ a severní Afrika), Rusko, Čína a jihovýchodní Asie".

Také řekla, že bohatí žadatelé přinesou více než 200 milionů € zahraničních investic za rok do malého středomořského státu.

Žádný z nich neprošel přes due diligence testy, prováděné Henley a maltskými orgány, jejichž cílem je vyřadit podezřelé osoby.

Henley poznamenala, že v průměru 25 až 30 procent kandidátů vypadne v podobných systémech v jiných zemích. Dodala, že žadatelé také musí mít trvalý pobyt v právním smyslu, po dobu nejméně 12 měsíců před tím, než obdrží maltské a evropské občanství. To znamená, že „novými občany stanou na jaře příštího roku."

Henley říká, že program bude ukončen, jakmile splní svou kvótu 1800 nových pasů.

Ale každý z 1800 „hlavních žadatelů" může přidat děti, rodiče a prarodiče za příplatek.

Noví maltští občané si kupují právo žít a pracovat ve všech 28 státech EU. Dále cestovat bez víz do 69 zemí, které nejsou členy EU, včetně Spojených států.

Maltská konzervativní opoziční strana v minulosti kritizovala režim, protože pro Maltu vypadá program finančně potřebným. Dále podkopává jeho odvolání solidarity EU na lodní migranty z Afriky, a proto, že opoziční poslanci tvrdili, že Henley je ve střetu zájmů v obou spuštěných projektech a že přijímá podíly z poplatků.

Poslanci v Bruselu a bývalý komisař pro spravedlnost Viviane Redingová ji také napadli, protože snižuje cenu občanství EU.

Právníci Redingové nemohli najít nic ve smlouvě s EU k zastavení programu a to navzdory vydnávání hrozeb.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.