Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rusko zmírní zákaz na dovoz potravin z Evropské unie, počítá náklady

Rusko zmírní zákaz na dovoz potravin z Evropské unie, počítá náklady

Publikováno: 21.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Eliška Váňová

Rusko oznámilo, že ho jeho zákaz na dovezené potraviny z EU bude stát „stovky miliard rublů“ na dotacích.

Ruský ministr zemědělství, Nikolai Fyodorov, řekl ve středu 20. srpna ve vysílání pořadu Rossija 24, že vláda vyčlenila pro tento rok 50 miliard rublů (1,03 miliardy eur), na produkty z Evropské unie.

„Snažíme se dokázat, že 50ti miliardová dotace musí být poněkud vyšší,“ poznamenal.

„Objem další podpory potřebné k nahrazení položek, na které bylo uvaleno embargo, v plné výši - pokud se bavíme o krátkodobém horizontu, do konce roku – dosahuje desítek miliard rublů.“

„Jsou tu ale i střednědobá opatření: V příštím roce a následujících letech můžete říci, že se tato suma bude měřit ve stovkách miliard rublů.“

Rusko uložilo zákaz na dovoz vybraných položek potravin z EU dne 6. srpna jako odplatu za sankce EU během ukrajinského konfliktu.

Ve středu uveřejnil také ruský premiér, Dmitrij Medveděv, dlouhý seznam produktů na černé listině.

Seznam, publikovaný ruskou autoritou v oblasti potravinářství, Rosselkhoznadzor, zahrnuje: pstruhy a lososí potěr, brambory a cibulová semena, cukrovou kukuřici a hrách určený k pěstování, mléčné výroby bez laktózy, vybrané vitamíny a chuťové přísady, proteinové koncentráty, vybraná semena potravin a potravinové přísady.

Ve stejný den ruská agentura pro ochranu spotřebitelů, Rospotrebnadzor nařídila fast-foodovému řetězci McDonalds zavřít 4 restaurace pro blíže nespecifikované porušení bezpečnosti potravin. Obě strany v současné době počítají náklady sankcí.

Evropská komise vyčlenila doposud 155 milionů eur zemědělcům EU s cílem pomoci udržet ceny stabilní.

Ruský mluvčí, Roger Waite, řekl pozorovateli Evropské unie, že je pravděpodobné, že celkové náklady ruského zákazu budou „masivně pod 5ti miliardami eur“. Ale banky Beneluxu a ING odhadly, že to bude stát 6,7 miliard eur a 130 000 pracovních míst.

Ruský deník Vedomosti minulý týden oznámil, že Rosněft, největší ruská ropná společnost, požádala vládu o koupi jejích dluhopisů ve výši 1,5 trilionů rublů (30 miliard eur), aby mohla dluhově splácet.

Data Světové banky říkají, že Rusko je z potravinářského pohledu sedmou největší zemí z hlediska orné půdy na obyvatele.

Tyto údaje také říkají, že živočišná výroba v Rusku roste, ale je zde prudce klesající trend v rostlinné produkci a stále strmější trend vylidňování venkova.

Dmitry Yuriev, ruský náměstek ministra zemědělství, řekl FT tento týden, že nové programy na rozvoj logistiky a kvality kontrolních systémů v reakci na zákaz EU v potravinářství, bude trvat realizovat několik let.

S odvoláním na nedostatek chlazených skladů, řekl: "Až polovina produkce ovoce z malých farem a 20 procent průmyslové výroby zeleniny (v Rusku) jen hnije dál."

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.