Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rusko hrozí Evropě zvýšením cen za energie

Rusko hrozí Evropě zvýšením cen za energie

Publikováno: 1.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Brusel - Rusko ve středu (30. července) hněvivě reagovalo na ekonomické sankce Evropské unie a hrozí zvýšením cen za energie.

„Brusel sám o sobě vytváří překážky pro další spolupráci v tomto klíčovém odvětví jako je energetika," řeklo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

„Je to nesmyslný a nezodpovědný krok, který nevyhnutelně způsobí růst cen energií na evropských trzích," uvádí v prohlášení.

Ministerstvo dodalo, že hospodářství EU s Ruskem je propojené a že „fáze tří" sankcí budou mít vliv na ekonomické situace v EU „ne méně než v Rusku".

Přibližně 30 procent celkové spotřeby plynu v EU je pokryto ruskými dodávkami plynu, ale některé východní členské státy jsou až na 90 procent závislé na Rusku.

Možná odveta v energetice byla promítnuta, když se EU rozhodla přijmout ekonomické sankce, které budou platit od pátka.

Pokud jde o zbrojní embargo, které bude platit od pátku, Rusko řeklo, že bylo "zmatené", protože se neúčastní vojenského konfliktu na Ukrajině.

USA vydala inteligentní prohlášení, že Rusko nadále vyzbrojuje promoskevské separatisty na Ukrajině a řekla, že věří, že záběry ze serveru Youtube.com, kde rebelové mluví o sestřelení civilního letadla byly autentické.

Ruské ministerstvo zahraničí však řeklo, že současná zahraniční politika EU není založena najm faktech, ale definována Washingtonem, který je „sledovatelem pochybných videí z Youtube."

„Samozřejmě, že při budování našich vztahů budeme brát v úvahu současné nekonstruktivní a nezávislé chování EU," došel k závěru.

Prohlášení přišlo poté, když EU ve středu zveřejnila osm nových jmen, včetně tří nejbližších přátel prezidenta Vladimíra Putina, vztahující se na zákaz vycestování a zmrazení majetku.

EU také zařadila na černou listinu Almaz-Antey, výrobce zbraní, který vyrábí rakety a je podle EU zodpovědný za sestřelení letadla Malaysia Airlines, v němž zemřelo téměř 300 lidí, převážně občanů EU.

Nejpozději ve čtvrtek, oficiální deník EU očekává, zveřejnění seznamu ruských státních bank, které budou odříznuty od finančních trhů EU.

Je to velmi nešťastný den pro Rusko. Mám obavy, že ruská vláda bude chtít něco vrátit a začne znárodňováním společností, jako je Exxon v Sachalin, " řekl vedoucí pracovník v jedné z cílových bank.

Zatím jediným výrobcem v EU, který byl zasažen zákazem ruského importu, jsou polští pěstitelé jablek, kteří prodávají více než polovinu do Ruska. Moskva tvrdí, že zákaz je z hygienických důvodů a není spojen s ekonomickými sankcemi, ale dodala, že se to projeví na jiných společnostech EU, například holandští zemědělci také očekávají zákaz vývozu.

Mezitím na místě havárie na východní Ukrajině, mezinárodní vyšetřovatelé mají stále odepřený přístup, kvůli těžkým bojům mezi vládními silami a povstalci.

Kyjev obvinil ve středu proruské rebely z výsadby pozemních min na cestě na místo havárie, které mají zabránit k přístupu v této lokalitě.

Lídři sedmi nejvyspělejších zemí (G7) ve středu vyzvali všechny strany, aby založili příměří a umožnili přístup na místo nehody.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.