Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rusko hrozí sankcemi vůči EU

Rusko hrozí sankcemi vůči EU

Publikováno: 6.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Rusko může omezit nebo uložit úplný zákaz evropským leteckým společnostem na létání nad svým sibiřským územím v rámci odvetného opatření proti západním sankcím.

V úterý 5. srpna, prezident Vladimir Putin požádal svou vládu, aby vypracovala protiopatření pro sankce EU a USA.

Putin byl citován ruskou zpravodajskou agenturou, říká, že jakákoliv odvetná opatření „by měla být provedena velmi pečlivě, kvůli podpoře domácích výrobců a aby nebyla na škodu spotřebitelům".

K západním sankcím uvedl podle Financial Times, „jsou v rozporu se všemi pravidly a předpisy, jedná se o politické nástroje, jejichž cílem je vyvíjet tlak na ekonomiku."

EU uvalila přísnější ekonomické sankce na Rusko po sestřelení letadla, na území drženém separatisty ve východní Ukrajině.

Účinek těchto sankcí již pociťují ruské cestovní kanceláře, z nichž mnohé zkrachovaly, převážně v důsledku kolísání směnných kurzů. Skoro 15 000 ruských turistů údajně uvízlo v zahraničí, hlavně v Řecku, Turecku a Tunisku.

Transsibiřský zákaz byl znemožněn po sankcích EU na nízkonákladového dopravce Dobrolyot, který je provozovaný společností Aeroflot, protože lítá do připojeného Krymu.

Sankcemi budou stornovány rezervace leasingových smluv dopravce, technické údržby, pojištění a aero-navigační smlouvy. Letecká společnost provozuje dva Boeingy 737-800 NG a jeden Suchoj Superjet-100.

Premiér Dmitrij Medveděv se setkal ruským ministrem dopravy a náměstkem generálního ředitele Aeroflotu v úterý 5. srpna. Diskutovali o možném úpadku ruských leteckých společností vlivem západních sankcí.

Ekonomický deník Vedomosti napsal, že rozhovory probíhaly o omezení nebo úplném zákazu pro evropské letecké společnosti na lety do Asie přes ruský vzdušný prostor.

Omezení nebo zákaz by vyžadovalo, aby letecké společnosti odvrátily jejich letové dráhy přes mnohem delší záliv, nebo polární cesty. To by výrazně zvýšilo cestovní čas a náklady na pohonné hmoty.

Ruská letecká dopravní agentura říká, že trasy na Sibiři sníží cestovní vzdálenost o 4000km a palivové poplatky a náklady o 22,000 €. Lufthansa provozuje zhruba 180 letů týdně prostřednictvím vzdušného sibiřského prostoru.

Podle expertů citovaných agenturou Reuters, zákaz by zvýšil náklady i u evropských leteckých společností a to o 25 až 50 procent, nebo až o 150 milionů € ročně.

To by také znamenalo, že Aeroflot by mohl přijít o speciální přeletní poplatky uložené na evropské letecké společnosti, které létají přes ruský vzdušný prostor.

Tím by Aeroflot mohl tratit asi 225 milionů € ročně v případě, že ruská vláda dodrží zveřejněný návrh.

Toto oznámení způsobilo v úterý pokles akcií společnosti Aeroflot.

Mezitím Putin volá po „mezinárodní humanitární misi" na východní Ukrajinu, která je viděna v Kyjevě jako výmluva, aby Rusko mohlo poslat svá vojska jako mírové síly.

Kolem 1500 ruských vojáků je rozmístěno v separatistické moldavské oblasti Podněstří. Moldavská vláda v úterý vyzvala Rusko, aby stáhlo své vojáky a zbraně.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.